Societat 17/03/2018

El camp de Menorca celebra la seva festa

La Fira del Camp d'Alaior congrega el sector agrari i exhibeix l'evolució de la vaca frisona en el XXXII Concurs Morfològic amb 190 exemplars

Iván Martín
3 min
El camp de Menorca celebra la seva festa

MenorcaAlaior és aquest cap de setmana el centre del sector agrari de Menorca. El polígon industrial La Trotxa acull la Fira del Camp, un certamen que inclou el Concurs Morfològic de la Vaca Frisona. És la 32a edició del concurs que, juntament amb el que es duu a terme a Campos al mes de maig, és organitzat per l'Associació Frisona Balear i homologat per la Confederació d'Associacions de Frisona Espanyola (Conafe).

La Fira del Camp obre les portes a les 10 h del matí. Diversos expositors presentaran els seus productes: verdures, embotits, fruites i maquinària agrícola. Més de 10.000 persones visitaran la fira al llarg del cap de setmana en una superfície destinada a l'esdeveniment que supera els 20.000 metres quadrats.

A banda de l'oferta de tot tipus de menjar o eines per al camp, l'Ajuntament d'Alaior ha organitzat una exhibició d'automodelisme, que es durà a terme avui a les 17.30 h. Paral·lelament, a l'interior d'una nau coberta, el jutge nacional de Conafe, Pol Collell, dictaminarà quines vaques frisones

són mereixedores dels nou premis que estan en joc.

Les sorpreses continuaran durant la jornada de demà, un dia familiar a la Fira del Camp d'Alaior. Un espectacle eqüestre a càrrec de la ramaderia Can Siquiat i de l'Escola Eqüestre Menorquina, organitzat per l'Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina, rebrà el públic, i un concurs de futures promeses i de balls folklòrics encetarà el lliurament oficial de premis del Concurs Morfològic, que serà a les 12.45 h.

Tot el sector s'implica en la Fira del Camp

El suport de totes les institucions públiques és cabdal. Tots els ajuntaments de Menorca, el Consell Insular i el Govern balear enviaran representació per fer visible la fortalesa d'un sector essencial en la preservació del medi natural. Qui tampoc faltarà a la cita és Sa Cooperativa del Camp, que aquest any ha iniciat un procés d'expansió integrant diverses cooperatives de Balears en la franquícia Farmers & Co.

El seu director, Tolo Mercadal, explica que "la Fira forma part de la identitat de Menorca, un referent, i nosaltres hi serem donant suport als pagesos. També volem compartir amb la societat les nostres inquietuds i els nostres projectes".

A més, el fet de disposar d'una de les seves tendes més representatives al carrer en què té lloc la Fira del Camp contribuirà a la tasca de difusió que pretenen executar. Mercadal detalla que "hem preparat un showcooking, una degustació de productes autòctons de Balears i una promoció especial de carn de Menorca.

Sa Cooperativa del Camp oferirà durant els dos dies de fira una degustació de paella cuinada pel xef Tomás Cano, a partir de les 11.30 h. Formatges S'Arangí és una altra empresa de Menorca que gaudirà d'un espai propi. La gerent, Fela Pons Marquès, reconeix que "és una gran oportunitat

per exposar els nostres productes, donar-los a conèixer i vendre". Passen moltes persones per la Fira i notam un augment de vendes considerable. Continuam apostant per una de les últimes creacions, el formatge de tres llets (ovella, vaca i cabra)".

La finca de Binillubet és l'enemic a batre

Aquesta finca ubicada en el terme municipal del Mercadal es convertí en la gran protagonista l'any passat, quan aconseguí pràcticament tots els premis del Concurs Morfològic. De fet, 7 categories de les 8 del 2017 varen ser per a Binillubet, entre les quals destaca la Gran Vaca Campiona, per a

Talent Fàtima.

El seu ramader, Pedro Marquès, intentarà revalidar el títol però no ho tindrà fàcil. Un total de 37 ramaderies i 190 animals cercaran els premis que oscil·len entre els 500 i els 1.100 euros. De les 37 ramaderies, 14 són de Ciutadella; 8, del Mercadal; 7, de Ferreries; 3, d'Alaior i Maó, i

2, del Migjorn.

Actualment, l'Associació Frisona Balear està formada per 147 explotacions: 1 a Eivissa, 126 a Menorca i 20 a Mallorca. El 31 de desembre de 2017, hi havia 13.364 animals inscrits en el Llibre Genealògic de la Raça Frisona. Els objectius de l'entitat són vetllar per la puresa de la vaca frisona a Balears, unificar criteris de qualificació davant els organismes competents, defensar els interessos laborals dels seus associats i proposar a les autoritats mesures o solucions sobre determinades qüestions. Per aquest motiu, l'Associació Frisona Balear demana formar part dels Consells Agraris amb veu i vot.

stats