Societat 08/06/2022

Matthew McConaughey, contra "l'epidèmia de tirotejos" dels EUA

L'actor, nascut al poble de Texas de l'última massacre escolar, publica un article per reclamar una regulació més dura de les armes

2 min
L'actor Matthew McConaughey parla als periodistes sobre el recent tiroteig massiu en una escola primària de la seva ciutat natal d'Uvalde, Texas, durant una conferència de premsa a la Casa Blanca a Washington, Estats Units.

BarcelonaL'actor Matthew McConaughey ha demanat als nord-americans més "responsabilitat a l'hora de tenir armes" en un article d'opinió publicat aquest dilluns al diari Austin American-Statesman, en un moment en què els Estats Units viuen una "epidèmia de tirotejos". "Tenim l'obligació cultural de prendre mesures per frenar la matança sense sentit dels nostres fills", afirma, lamentant que el debat sobre el control de les armes no hagi dut enlloc. "És hora que parlem sobre la responsabilitat de les armes", diu a l'article el guanyador d'un Oscar, nascut a Uvalde (Texas), ciutat on el 24 de maig un home va matar a trets 19 nens i dues professores en una escola.

Tot i això, el que va ser un dels protagonistes de la sèrie True detective ha assenyalat que dona suport al fet que els nord-americans "responsables i respectuosos" puguin portar armes, tal com indica la Segona Esmena de la Constitució. "No hi ha una barrera constitucional per a la responsabilitat per les armes. Mantenir les armes de foc fora de l'abast de persones perilloses no només és el més responsable, sinó que és la millor manera de protegir la Segona Esmena", recalca al text i assenyala que es poden “fer totes dues coses” alhora.

McConaughey apunta quatre claus que podrien ajudar a garantir aquesta responsabilitat: la verificació d'antecedents, augmentar l'edat mínima per comprar un rifle d'assalt de 18 a 21 anys, fer que les persones que siguin un perill per a si mateixes o per a altres no puguin comprar armes i implementar períodes d'espera obligatoris per als rifles d'assalt, és a dir, que no es puguin obtenir el mateix dia d'iniciar la compra.

L'artista ha assenyalat, a més, la necessitat d'una atenció més gran a la salut mental i la seguretat escolar, així com que prevenir la pèrdua innecessària de vides "no és un tema de partits polítics". Aquest dilluns un grup bipartidista de senadors es va reunir per discutir una nova legislació de seguretat d'armes possible. Per la seva banda, el Senat avança cap a un possible acord arran dels tirotejos massius que s'han viscut recentment als Estats Units.

El principal negociador demòcrata per a aquesta mesura, el senador per Connecticut Chris Murphy, ha dit avui a la cadena NBC que espera que s'arribi a un acord a finals d'aquesta setmana. "Les discussions han sigut realment positives. Encara tinc l'esperança que puguem aconseguir algun resultat", ha expressat el polític.

stats