La plataforma 'Mascareta al pati NO', a Salut: "No tenen cap mirada per la infantesa"

L'Estat manté les mascaretes a l'escola tot i la insubordinació d'Ayuso

2 min
Infants el primer dia d'escola en un centre de les Balears.

Palma / BarcelonaCada vegada més famílies demanen que els nins i nines puguin anar sense mascareta als espais exteriors de les escoles. La plataforma illenca 'Mascareta al pati NO' ja ha recollit més de 7.000 signatures per pressionar al Govern a eliminar aquesta norma, però, per ara, tant l'Executiu com el Ministeri de Sanitat decideixen mantenir-la. L'entitat ha respost a les declaracions de Patrícia Gómez, al Parlament balear, afirmant que a la Conselleria "no tenen cap mirada per la infantesa, que ha patit tant en aquesta pendèmia".

La consellera de Salut va defensar que "és abundant l'evidència que demostra que l'ús universal de la mascareta a les escoles i la ventilació han permès una escolarització segura i presencial". A més, va insistir que "la pandèmia continua" i va assenyalar que la inciència de covid-19 en els menors de 12 anys duplica la mitjana a les Balears. I, malgrat que la titular de Salut va reconèixer que "els infants no tenen símptomes greus", també va remarcar que "un 10% dels que emmalalteixen té covid persistent".

Des de 'Mascareta a l'escola no' argumenten que la Organització Mundial de la Salut (OMS) desaconsella la Mascareta al PATI per jugar, botar i córrer i remarquen que tant l'Associació de Pediatria com la Societat Balear de Pediatria aconsellen treure la mascareta dels patis com més aviat millor. Cal dir que tant Educació com Sanitat ja fa setmanes que asseguren que serà una de les properes flexibilitzacions.

Debat a l'Estat

Aquest debat no només sestà donant a les Balears, és un debat que està dividint famílies, pediatres i administracions a escala de l'Estat. Espanya ja han començat els primers moviments polítics a favor d’aquesta retirada i, de fet, la Comunitat de Madrid vol convertir-se dilluns que ve, 25 d’octubre, en el primer territori on la mascareta deixarà de ser obligatòria als patis de les escoles i instituts, segons va anunciat aquest dijous la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso.

El ministeri de Sanitat ha aprofitat l'anunci de la presidenta madrilenya per recordar que cap comunitat autònoma pot decidir unilateralment la retirada de la mascareta en els patis de les escoles perquè hi ha una normativa en vigor des del passat 29 de març que ho veta. "Amb el marc legislatiu actual, durant l'esbarjo a l'aire lliure s'ha de fer servir la mascareta si no és possible mantenir una distància mínima de 1,5 metres entre les persones", han insistit a l'ARA fonts del ministeri que dirigeix Carolina Darias. La declaració d'Actuacions Coordinades en Salut Pública per als centres educatius durant el curs 2021-2022, aprovada entre el govern espanyol i les comunitats autònomes, només permet prescindir de la mascareta en les activitats esportives a l'aire lliure i sempre que es faci amb l'autorització i supervisió dels professors responsables.

stats