Societat 10/02/2022

Adéu a les mascaretes al pati: "A la fi hi ha coherència entre les mesures de dins i fora l'escola"

La comunitat educativa de les Illes celebra la mesura, però demana que es concreti com afectarà en els protocols

3 min
Un pati d'una escola.

PalmaDesprés de gairebé un any i mig amb les mascaretes tothora a l'escola, la mesura es relaxa i, a partir d'aquest dijous, els estudiants ja podran prescindir-ne als espais exteriors. La mesura –que es va consensuar en el marc del Consell Interterritorial de Salut aquest dimarts– ha estat ben rebuda tant per la comunitat educativa com pels pediatres, que coincideixen a celebrar la concordança entre les restriccions fora i dins de l'àmbit educatiu.

"A la fi hi ha coherència entre les mesures de dins i fora dels centres", diu el president de l'Associació de Directors i Directores de Secundària, Joan Ramon Xamena. Recorda que, al llarg de la pandèmia, s'han donat situacions com que "a les extraescolars es podia anar sense mascareta i a educació física no". En el mateix sentit s'expressa el portaveu de l'STEI, Lluís Segura: "Ja era hora que l'escola deixàs de ser un bolet; sempre hem vist que els protocols eren molt més restrictius que a la resta dels àmbits".

La presidenta de l'Associació de Directors i Directores d'Infantil i Primària assegura que s'alegren de la passa endavant, però els preocupa que s'hagi fet "sense estar segurs que tothom entén la mesura". "No sabem si té gaire sentit que els infants interactuïn, com és lògic, al pati sense mascareta i després entrin a l'aula i se la posin", planteja. I afegeix que "la lletra petita tal vegada hauria de ser més clara".

La Federació d'Associacions de Pares i Mares (FAPA) assegura que des del primer moment varen denunciar "les incoherències en l'aplicació de les normes sanitàries de l'exterior i en l'àmbit escolar" i està satisfeta que, ara sí, "l'eliminació de la mascareta als espais exteriors sigui coherent en l'aplicació de la normativa general", exposa el portaveu de la federació, Alberto Lobo. D'altra banda, demana que es concreti més el protocol. "Per exemple, afectarà la definició de contacte estret?, ja no hauran de berenar a l'aula?, la separació entre grups al pati ja no serà necessària?, com afectarà les classes d'educació física al pati?", planteja Lobo.

Els pediatres, a favor

Cal recordar que l'eliminació de la mascareta ja va ser reclamada a principi de curs pels pediatres de les Balears. Juan Carlos de Carlos, president de la Societat de Pediatria Balear (SOPEBA), defensa que és una mesura necessària i que "no es podria entendre que fora no fos obligatòria i sí a l'aire lliure dels centres educatius". Així mateix, remarca que les mesures de distància social "sabem que tenen un impacte en la salut emocional i psicològica dels nins i adolescents", i per aquest motiu planteja que es disminueixin "a mesura que la situació epidemiològica ho permeti".

La plataforma Mascareta al Pati No va més enllà i considera que "toca llevar-la definitivament" dels centres escolars. En un comunicat, celebren la mesura, però diuen que "malauradament arriba tard". Denuncien que, al llarg de la pandèmia, les administracions han pres mesures "adultocèntriques" i que "han relegat els nostres fills i filles a ser ciutadania de segona". "Ara que la major part de la societat està immunitzada i està demostrat que òmicron és una variant molt més lleu, hem de continuar exigint que, quan parlam de restriccions anticovid que afecten els nostres fills i filles, els riscs sempre superen els beneficis", exposen. I alerten de les "greus conseqüències emocionals i per a l'aprenentatge", com també "l'augment escandalós de casos de salut mental que afecten els infants i adolescents.

stats