Consell de Mallorca
Societat 10/01/2024

Mallorca no tindrà les competències d'Agricultura

Aquest traspàs i la recuperació de les subvencions al català, entre les qüestions que es debatran en el ple del Consell Insular

2 min
Mallorca és l'única illa de les Balears sense competències d'agricultura

PalmaEl Consell de Mallorca debatrà aquest dijous, 11 de gener, en el ple de la institució, una moció de MÉS que reclama el traspàs de les competències d'Agricultura. Mallorca és l'única illa de les Balears que no té transferides aquestes competències, tot i que la Llei agrària de 31 de desembre de 2019 fixa com a data límit per a aquest traspàs el mes de febrer de 2024. Però, tal com va avançar l'ARA Balears a l'octubre, el Govern no té cap intenció de cedir aquestes competències, que des de l'any 1999 ja es transferiren a Menorca, Eivissa i Formentera, i el Consell no ha fet cap passa per reclamar-les.

Segons el portaveu de MÉS en el Consell, Jaume Alzamora, "el president Galmés no pot deixar de complir la llei i amb aquesta moció li donam l'oportunitat d'iniciar el procés dins els terminis previstos. Entenem que el pacte PP-Vox no pot defugir les seves responsabilitats".

Recuperar les subvencions

Per la seva banda, el grup socialista al Consell presenta una moció per recuperar totes les aportacions econòmiques destinades a les diferents entitats que a Mallorca es dediquen a defensar i promoure la llengua catalana i la cultura. La portaveu de la formació, Catalina Cladera, s'ha mostrat preocupada per l'escalada de declaracions de Vox que "pretenen ofegar el funcionament d'aquestes entitats", referint-se al fet que la formació d'extrema dreta, ja en la presentació dels pressupostos del Consell, va anunciar que el seu objectiu era eliminar al llarg de la legislatura totes les subvencions nominatives i va celebrar les reduccions que ja s'han aplicat en el pressupost de 2024 a formacions com l'Obra Cultural Balear o Joves de Mallorca per la Llengua. Segons Cladera, "pretenen ofegar el funcionament d'aquestes entitats, i per això proposa que el ple del Consell es comprometi a mantenir i augmentar les partides destinades al suport a la llengua".

Els socialistes exigiran al Consell que assumeixi el compliment de les propostes de l'Assemblea pel Clima de Mallorca i l'activació dels "cinquanta projectes turístics que estan paralitzats i que no estan arribant als municipis".

stats