Població
Societat 14/04/2023

Mallorca ja suporta més d'un milió de persones gairebé tot l'any

L'increment de la població resident i visitant fa que només gener, febrer i desembre tenguin una pressió humana inferior

2 min
SATURACIO-AL-CENTRE-Cort-Palma_2198790266_61253589_651x366

PalmaMallorca passa més temps per damunt del milió de persones que per davall. Les dades de l'Index de Pressió Humana (IPH) confirmen que durant set mesos a l'any, entre abril i octubre, ambdós inclosos, l'illa té més d'un milió de persones entre les que hi viuen i les que hi són de visita. Si en comptes d'agafar el mínim de presència humana, s'agafen les puntes que també recull aquest estudi estadístic, llavors la situació encara és de major pressió: Mallorca té puntes de més d'un milió de persones pràcticament tot l'any, amb l'excepció de gener, febrer i desembre. Aquesta situació, només fa una dècada, era considerablement diferent, amb menys mesos per davall d'aquesta psicològica xifra del milió de persones.

Ara bé, en contra del que es pugui pensar, aquest increment no només té a veure amb el nombre de turistes, que s'ha incrementat, sinó amb la població resident. A Mallorca ja hi viuen 914.000 persones, i, per tant, passar el milió a causa de l'acció del turisme ja no és quelcom massa complicat. Els darrers 15 anys, tant Mallorca com les Illes Balears han vist com la seva població resident s'incrementava entorn d'un 25%.

De fet, les Illes Balears passen ja quatre mesos a l'any amb una pressió humana superior a l'1,8 milions de persones, amb puntes que sobrepassen els dos milions durant els mesos de juliol i agost. El 2022, tant el juliol com l'agost van superar la pressió humana dels mateixos mesos del 2019, que ja havien batut rècords. En el cas de la resta dels mesos de temporada turística, s'observa com pràcticament a l'abril ja se suporta la mateixa població i puntes de visitants que fa una dècada, a l'any 2012, es donava al mes de juny.

En el cas de les Pitiüses, també destaca l'increment de pressió humana que ha experimentat Eivissa, on durant mig any se superen les 250.000 persones a l'illa, amb puntes de més de 300.000 els tradicionals mesos de temporada alta. Formentera, per la seva banda, és l'illa on la diferència entre població resident i visitant és major. De 13.000 que figuren a l'índex de pressió humana un mes de gener o desembre, es passa a més de 35.000 durant les puntes d'estiu, cosa que suposa un increment de més del 100% entre l'estiu i l'hivern.

stats