Societat 08/10/2021

Els majors de 70 anys rebran les vacunes de la grip i el covid-19 alhora

Es tracta d'un col·lectiu de 119.000 persones, que començaran a rebre els vaccins a partir del 4 de novembre

2 min
Un home rep la vacuna contra el covid-19.

PalmaEls illencs majors de 70 anys rebran la vacuna de la grip i la tercera dosi del vaccí contra el covid-19 alhora, segons ha explicat la consellera de Salut, Patricia Gómez, aquest divendres en roda de premsa. La campanya serà del 4 al 21 de novembre i la Conselleria de Salut cridarà aquestes persones per immunitzar-se. Es tracta d'un col·lectiu de 119.000 persones que varen rebre la segona dosi contra el coronavirus fa almenys sis mesos. Hi ha 6.000 persones més que encara no han complert aquest termini i seran cridades més endavant.

D'altra banda, les persones menors de 70 anys rebran el fàrmac contra la grip a partir del 21 de novembre i fins al 17 de desembre, aproximadament. Enguany, Salut disposa de 304.800 dosis, un 15% més que l'any passat. És a dir, s'han sumat 80.000 vaccins i el cost total ha estat de 2,3 milions d'euros. "És una campanya més complexa i serà més lenta que l'habitual", ha afirmat la directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Carandell. La campanya combinada es farà als centres de salut, a Son Dureta i a les unitats covid-19 exprés d'Inca i Manacor.

Durant l'octubre, Carandell ha apuntat com a principals objectius administrar la tercera dosi als pacients que prenen medicaments immunodepressors (que són 12.163 illencs) i continuar captant persones que encara no s'han vacunat. En aquest sentit, ha anunciat que estan en contacte amb empreses illenques per plantejar conjuntament campanyes de vacunació específiques a zones on la cobertura és més baixa, com són la costa de Calvià i municipis d'Eivissa com Santa Eulària i Sant Antoni.

Així mateix, Salut està treballant amb associacions del barri de Son Gotleu a Palma per organitzar activitats que impulsin la vacunació. Per últim, ha anunciat que els estrangers que no estan empadronats a l'Arxipèlag però que hi viuen alguns mesos a l'any també podran rebre la vacuna contra el covid-19.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Pic de vacunats per entrar a les discoteques

Aquest vespre obre l'oci nocturn a les Balears i Salut ha percebut un increment de la vacunació en la franja d'edat de 20 a 40 anys que es podria relacionar amb aquesta activitat. Cal recordar que qui vulgui accedir als locals ha de presentar el certificat covid de la Unió Europea. Patricia Gómez ha admès que els "preocupen" les conseqüències de l'obertura d'aquest tipus d'oci, sobretot per si no es compleixen les mesures. En aquest sentit, ha assegurat que estan "veient imatges d'incompliments en locals que no són discoteques, amb gent ballant dreta quan no es pot fer". "S'ha de reforçar el missatge cap a aquests locals i la població que hi va, perquè és la que està menys vacunada", ha tancat.

Dos morts més

Salut ha notificat dos morts més per covid-19 a les Illes Balears. Es tracta de dues dones de 93 i 77 anys que han mort a Mallorca aquesta setmana. D'altra banda, en un dia s'han detectat 43 nous contagis (40 a Mallorca, un a Menorca i dos a Eivissa) i la taxa de positivitat ha estat de l'1,7%. Ara com ara, 1.146 illencs continuen amb infecció activa.

Els hospitals continuen en risc baix, amb 73 pacients infectats a planta i 26 a l'UCI. Pel que fa a la vacunació, el 82,4% de la població diana ha rebut almenys una dosi i el 80,8% té la pauta completa. Així mateix, l'Atenció Primària fa el seguiment de 1.036 persones. Quant a les residències de gent gran, hi ha 36 positius entre usuaris i sis entre treballadors.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats