Societat 07/10/2021

Fernando Simón a Palma: "És realment complicat que hi hagi una sisena onada aviat"

L'epidemiòleg ha assegurat que les Balears han controlat la pandèmia amb un "nivell de qualitat enorme"

2 min
Fernando Simón, aquest dijous al Palau dels Congressos.

PalmaL'epidemiòleg i director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat avui al Palau de Congressos de Palma que "és realment complicat que hi hagi una sisena onada aviat". De fet, ha defensat que "si no passa en les properes setmanes, ja podem pensar que el que passarà serà molt petit i a penes perceptible". En aquesta línia, ha opinat que si hi ha properes onades seran "previsiblement més petites i més lentes" gràcies als percentatges de vacunació que té Espanya.

Simón –que ha impartit la ponència inaugural del Congrés de la Sociedad Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC)– ha subratllat que fa 12 setmanes que la corba de contagis davalla "de manera estable i continuada", cosa que no havia passat mai des de l'inici de la pandèmia, el març de l'any passat. Precisament perquè hi ha bona part de la població immunitzada, és difícil que es generin brots. "Hem de tenir la mala sort que la persona estigui amb diversos no vacunats junts, i això ara mateix no és fàcil", ha assenyalat.

Respecte de les Balears, l'epidemiòleg ha assenyalat que, per unes "condicions i una forma de vida molt particular", tenien un risc molt alt enfront del coronavirus, però que, malgrat això, "s'ha controlat la pandèmia amb uns nivells de qualitat i de serietat enormes". A escala de l'Estat, ha dit que "teníem uns bons plans de preparació per a les coses més probables, però no podem deixar per al final el que és poc probable, perquè és el que ens ha acabat saltant". En aquest sentit, ha opinat que les administracions "han de preparar els plans d'una altra manera".

La importància de la Primària

"Hem tingut la sort que a moltes parts d'Espanya hi ha una Atenció Primària molt potent. Això ha permès que puguem gestionar la pandèmia sense arribar a col·lapsar per complet el nostre sistema sanitari", ha reflexionat Simón, qui ha afegit que "hem estat al límit" d'aquest col·lapse.

Com que els contagis es donen en població que no està vacunada, que són majoritàriament menors de 12 anys, el director del CCAES preveu que l'impacte que pugui tenir el covid-19 a escala assistencial "serà molt menor" que el que s'ha viscut fins ara. A més, ha revelat que hi ha dues vacunes que "han demanat l'autorització per vacunar els menors de 12". "A veure si va endavant i funciona bé", ha reblat. Amb tot, ha emfatitzat que la situació epidemiològica "és molt favorable" i que "a poc a poc" s'ha d'anar normalitzant la situació. "En un futur, no crec que el covid-19 sigui una cosa greu", ha conclòs.

Primer gran esdeveniment presencial

Simón ha inaugurat el primer gran esdeveniment mèdic presencial que es fa durant la pandèmia a l'Estat, que té com a lema 'Transformant l'Atenció Primària', al qual s'han inscit prop de 2.500 professionals. En la roda de premsa de presentació, la SEMFYC ha posat en valor el paper de la medicina comunitària durant la pandèmia i ha reclamat més recursos per a aquesta àrea de la salut, perquè la seva situació "és crítica", segons ha assegurat el president de la societat, Salvador Tranche. En aquest sentit, ha recordat que el 90% dels pacients amb covid-19 han estat atesos per l'Atenció Primària, però en canvi aquesta tasca no s'ha fet visible. "El relat del covid-19 es relaciona amb les UCI, hem estat invisibles i això ha contribuït a empitjorar la nostra situació", ha destacat.

stats