Madrid s'encomana a El Corte Inglés per intentar sortir de la cua en vacunació

Ayuso aprofundeix en la privatització de la sanitat amb la incorporació també de seus del Santander i Acciona

2 min
El centre de vacunació covid-19 d'El Corte Inglés al carrer Arapiles de Madrid.

MadridMentre que en la majoria del territori espanyol la campanya de vacunació contra el coronavirus va com un coet, hi ha una comunitat on no acaba d’aixecar el cap: la de Madrid. La capital espanyola és a la cua en tots els indicadors. És la que té un estoc més important de dosis sense administrar, més d’1,3 milions, cosa que representa el 21,4% de les emmagatzemades a l’Estat. Però tot i tenir una important concentració de recursos sanitaris per metre quadrat, és també en la que menys persones han rebut almenys una dosi entre la població de més de 40 anys: un 85,7%, mentre que la mitjana espanyola és del 88,8% i la catalana del 86,4%. Més acusat és a la franja de la trentena, en què Madrid és també a la cua amb només un 24,7% de dosis administrades, mentre que Catalunya gairebé arriba al 45%, segons l'últim informe del ministeri de Sanitat.

A què es deuen aquests mals resultats? La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ho va atribuir primer als problemes de subministrament de dosis, després als dubtes amb AstraZeneca i darrerament al fet de tenir una població més jove que altres comunitats, tot i que en aquestes últimes no ha anat més lenta la vacunació de la tercera edat. Per als sindicats, sanitaris i l’oposició, en canvi, és fruit de la privatització de la campanya de vacunació. Però, lluny de fugir d’aquest mètode al qual Ayuso es va abraçar a principis d’any, el govern del PP no ha fet més que intensificar-lo.

Des d’aquest dimecres tots els majors de 30 anys poden vacunar-se tant en un local d’El Corte Inglés al centre de Madrid, com a la ciutat financera del Santander a Boadilla del Monte (als afores de la capital) i en una seu d’Acciona a Alcobendas –en la majoria de casos cal anar-hi en cotxe i estan concentrats al nord de la capital, la zona més rica–. Ayuso ha decidit encomanar-se a l’ajuda de les empreses per impulsar la vacunació entre els més joves i que siguin sanitaris d’aquestes companyies qui la duguin a terme. A diferència de Catalunya, a Madrid pràcticament no s’està vacunant en centres de salut i, de fet, se'n tancaran 41 aquest estiu.

Protestes dels sindicats

Tant UGT com CCOO, i sindicats sanitaris com Mats o el Sermas, han convocat per a aquest dijous concentracions davant del centre de vacunació d’El Corte Inglés. A principis d’any ja van denunciar un contracte a dit amb la Creu Roja –que també porta les donacions de sang, tot i que haurien de ser públiques– per a la vacunació al Zendal, que ara és 24 hores al dia, i en espais privats com el WiZink Center o l’estadi de l’Atlètic de Madrid, el Wanda Metropolitano.

stats