Successos

“T’acorralen i et diuen: «O em dones el mòbil o et fotem d’hòsties»"

El blindatge de plaça Espanya mou la festa al Bogatell, on el consum del 'gas del riure' se sumava al d'altres substàncies

3 min
El macrobotelló es va desplaçar a la platja del Bogatell de Barcelona en la tercera nit de les festes de La Mercè

BarcelonaDels altaveus surten a tot drap els últims èxits de reggaeton. Regna Pepas de Farruko i centenars de joves ballen i ballen entregadíssims a la nit sobre la sorra del Bogatell, on es va desplaçar el macrobotelló ahir a la nit pel blindatge de la plaça d’Espanya. La nit anterior la festa va acabar amb una vintena de detinguts, tretze apunyalats i cinquanta atencions sanitàries, cotxes i contenidors cremats, destrosses i llançament d'ampolles a la policia. A la platja no constaven a primera hora del matí incidents tan greus, però joves encaputxats en grup anaven d’un cantó a l’altre buscant brega i robant mòbils. 

“T’acorralen i et diuen: «O em dones el mòbil o et fotem d’hòsties», de vegades amb una ampolla de vidre a la mà”, explicava un jove que ho havia viscut de prop. Quan els encaputxats avançaven a ritme ràpid i decidit pel mig de la festa, es formaven corredisses amb desenes de persones fugint cap a una altra banda. Era fàcil veure volar puntades de peu quan enxampaven algú. Alguns d'ells van ser detinguts per agents de paisà, va informar una font dels Mossos al diari ARA. “En segons quin lloc, els agents encoberts no poden entrar perquè els linxen”, deia la mateixa font. 

Joves fent botelló al Bogatell.

La sensació d'impunitat d'aquests grups va atemorir part de la platja, que es va quedar mig buida cap a les quatre de la matinada. La festa havia arribat a ocupar més d'un quilòmetre de sorra i, malgrat buidar-se de matinada, encara hi havia milers de joves concentrats a la sorra. Els furgons de la Guàrdia Urbana i dels Mossos estaven a uns 500 metres de la festa, i de vegades els municipals circulaven pel passeig fent rondes, però no entraven a la sorra, on s'anaven succeint baralles i agressions.

Mentrestant a la zona de la plaça Espanya un ampli dispositiu policial escorcollava els joves que havien volgut repetir la festa del dia abans. Impedien l’accés d’alcohol i restringien el pas més enllà de les torres venecianes. A les cinc de la matinada la plaça estava buida, mentre la festa seguia al Bogatell. 

La plaça Espanya i l'avinguda Maria Cristina, escenari del macrobotelló de divendres a la nit, buida després del blindatge policial.

Una de les furgonetes de la Guàrdia Urbana més pròximes a la festa de la platja va arribar a atendre sis persones en poc més de vint minuts, que es queixaven que els acabaven de robar el mòbil cap a les dues de la matinada. Minuts després, una noia menor d'edat va quedar inconscient enmig de la gespa del parc del Bogatell i els seus amics van haver de portar-la en braços fins a la furgoneta del Servei d’Emergències Mèdiques més pròxima, a uns metres d’allà, ja que eren a un lloc on no podia accedir-hi i, a més, es queixaven que quan entraven dins la festa els tiraven objectes, segons va informar El Periódico.

La falta de presència sanitària i policial, barrejada amb la gran quantitat de gent, l’extrema joventut i inconsciència de molts joves sumada a l’acció dels violents i en punts de la platja on no hi havia gens de llum, creava una sensació de neguit que feia témer successos similars als de divendres a la nit. Els balanços finals donaran fe dels incidents totals. 

Per a molts, però, era una nit dominada per la diversió, el ball i l'alcohol. El Yoshua, de 18 anys i del Masnou, assegurava que l’havien amenaçat amb navalles la nit anterior sense perdre el somriure. Allà estava de nou, perquè volia “viure el moment” i “lligar”. Psssssssss!, l’interrompia el llarg so de fuita que sortia dels pots d'òxid de nitrogen o “gas del riure”, substància legal que està de moda als botellons i que cada pocs minuts apareixia per algun racó de la festa. 

La marca que acapara les vendes és Cream, que ven pots de 615 grams a un cost de 30 euros i només permet als de més de 18 comprar-ne. A l’hostaleria tenen entre altres usos, com ara donar més textura a la nata muntada, mentre que la medicina fa servir aquest gas com a analgèsic. De festa, et dona entre quinze i trenta segons de plaer, “com un pessigolleig” i riure espontani, descrivia un dels joves mentre l’omplia en un globus, des d’on s’inhala, perquè directe del pot a màxima pressió produeix massa fred per als pulmons. És tòxic, i el seu ús pot produir baixades brusques de pressió, infarts, falta d'oxigen o al·lucinacions. La moda fa anys que viatja pel món, però en els últims mesos s’ha acabat de popularitzar a l'estat espanyol. Al Bogatell, va fer la seva gran presentació a Barcelona i es va sumar a una llarga llista de perills i diversions.

stats