Els llegums minimitzen el risc de mortalitat per càncer

L'estudi també revela que el consum de mongetes augmenta el risc de mortalitat per malaltia cardiovascular

El consum de llegums redueix el risc de mortalitat per càncer però augmenta el risc de mortalitat per malalties cardiovasculars, segons un estudi publicat recentment a la revista 'Clinical Nutrition' . En l'estudi, fet en el marc del projecte de recerca PREDIMED, hi ha participat el doctor Miquel Fiol Sala, investigador de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut  (IUNICS) i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN). A més, és director científic de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears  (IdISBa). 

L'estudi ha analitzat 7.212 participants amb alt risc de malaltia cardiovascular després de sis anys de seguiment. El treball revela que en els individus que han consumit una quantitat més petita de llegums total, 13,95 grams de llenties, ciurons, mongetes i pèsols al dia, el risc de mortalitat per càncer és gairebé el doble que en aquells que n'han consumit més, 27,34 grams diaris.

Aquest efecte protector es pot explicar gràcies a l'alt contingut de polifenols, entre els quals predominen els àcids fenòlics i flavonoides, que, gràcies a les seves propietats antioxidants, redueixen els efectes dels radicals lliures a l'organisme. També són una font de fibra, vitamines E i B, seleni i lignans, tots components dietètics amb reconeguts beneficis contra el càncer.

Resultats contradictoris

Malgrat això, la investigació també ha comprovat que aquells individus que havien consumit una proporció més petita de llegums, concretament de mongetes, tenien un risc menor de mortalitat per malalties cardiovasculars.

Els resultats contradictoris en relació amb la mortalitat per càncer i per malaltia cardiovascular, segons els investigadors, són importants, i els professionals de la salut han de conèixer els possibles beneficis i perills del consum de llegums i, especialment, de mongetes.

EDICIÓ PAPER 05/12/2020

Consultar aquesta edició en PDF