Societat 04/02/2021

El líder de Resistencia Balear es rendeix

Víctor Sánchez ha anunciat a través del seu compte de Facebook que fa "una passa al costat" i dona per acabada la lluita

2 min
Víctor Sánchez és el líder de Resistencia balear

PalmaEl líder de la plataforma Resistencia Balear, Víctor Sánchez, ha anunciat aquest dijous en un comunicat al seu compte de Facebook que fa "un pas al costat" i dona per acabada la lluita contra les restriccions del Govern balear. En un missatge que signa com a plataforma Resistencia Balear explica que les sancions que han rebut de la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears els han creat "un deute que segurament mai" podran pagar i que els deixen "sense recursos per poder seguir el dia a dia". "En definitiva, ens han fulminat", afirma.

"Estam condemnats per sempre, i no només nosaltres, també les nostres famílies i tal vegada tot aquell que s'hagi acostat a nosaltres", lamenta Sánchez. La Delegació del govern espanyol va anunciar ahir les noves sancions econòmiques per la tercera i darrera manifestació convocada pel moviment, que ascendeixen a 141.000 euros entre vuit persones.

Només per aquesta concentració, Víctor Sánchez va rebre una multa de 20.800 euros com a promotor de l'acte, als quals cal sumar les sancions de les convocatòries anteriors. En total, la plataforma ja aplega 322.200 euros en multes. En l'anterior concentració, van sancionar 16 persones amb 57.000 euros en total i, en la primera, set persones amb multes que ascendiren als 124.200 euros.

"Hem perdut, he perdut, per què ens hem d'enganar", reconeix el líder en el missatge públic. El restaurador admet la derrota: "Durant un temps vaig arribar a pensar que podríem aconseguir un poc d'ajuda que ens beneficiàs a tots, però no ha estat així", admet. Sembla que l'estratègia sancionadora de la Delegació del govern espanyol ha resultat efectiva contra el moviment. La manca d'intervenció policial directa a les manifestacions, en què els agents es van limitar a demanar la dissolució de l'acte, s'ha contrarestat amb un constant degoteig de sancions que han acabat sagnant els seus organitzadors i promotors.

"La cosa no pinta bé"

Sánchez també afegeix com una de les raons principals per apartar-se del moviment les "amenaces" i els missatges en què li "desitjaven la mort" que ha rebut en els darrers dies, i n'acusa els mitjans. "Estam sent cruelment atacats des de tots els mitjans de comunicació, xarxes socials, pel carrer... Fins i tot sent por, no només per mi, sinó per la meva família i per la meva gent més propera", explica.

Però fins i tot assumeix el camí que ha pres darrerament la plataforma. "Cometérem molts errors. De cop, en els darrers dies, aquesta sensació tan bonica que sentírem durant un temps estava canviant", afegeix al comunicat. Ell mateix opina que "si continuen en aquesta línia, la cosa no pinta bé, acabarà molt malament per als que formam part d'aquest projecte".

Encara que la plataforma no ha anunciat textualment que es dissol, el seu líder parla en plural quan es refereix a la decisió –"esper que comprengueu que és molt dura per a tots nosaltres"– i argumenta que la situació és molt complicada "per a tots els companys de la plataforma". En aquest sentit, insinua que poden rebre represàlies. "Ens han avisat per diferents canals que venen cap a nosaltres i ho tenim molt malament", assenyala.

Ara, conclou el missatge, "continuarem ajudant dins les nostres possibilitats i des de la humilitat els que puguem, però d'una manera discreta i senzilla". En aquesta nova etapa tampoc no hi haurà "ni premsa, ni ràdio, ni grans escarafalls" i, per posar-hi fi, demanen "disculpes a tots els que d'alguna manera s'hagin sentit ofesos".

Un líder negacionista

Víctor Sánchez es va perfilar com a líder del sector més reaccionari de la restauració des de la primera manifestació, que va convocar ell mateix a través del seu compte de Facebook sense gaire més presentació que el propietari d'un restaurant de l'Escorxador de Palma. Però el seu perfil a la xarxa social el delata també com a negacionista: "Encara creus que tot això no està orquestrat?", demanava fa unes setmanes en una publicació en què compartia una imatge en contra de George Soros, un dels objectius preferits dels conspiranoics d'extrema dreta. La publicació l'acusa d'"induir crisis als països" o de ser "propietari de totes les clíniques d'avortament del Regne Unit". Sánchez i els seus adeptes també van crear un xat de Telegram al qual es van sumar milers de persones i des d'on es van gestar les dues darreres protestes. De fet, a les xarxes es va escampar un moviment en suport d'aquest hostaler que duia el lema "Jo també som Víctor" i que feia servir el hashtag #YoTeApoyo.

Si bé ara ja tothom coneix el líder de Resistencia balear pel seu nom i cognom, no tothom sap qui hi ha rere el personatge. A final de 2020 va impulsar l'anomenat Partido Independiente Autónomo Español, d'ideologia anticatalanista i situat a la dreta de l'espectre polític. Ell mateix va publicar a principi d'any, al seu mur de Facebook, que "el sobiranisme és una xacra per a la nostra societat" i que "els Països Catalans no han existit mai ni existiran, i només divideixen els ciutadans". Cal recordar que, en la primera manifestació, Sánchez va deixar anar als periodistes: "A l'article 21 de la Constitució diu que tenc dret a la manifestació lliure pacífica i sense armes. Les armes les he deixades totes, no n'he duita cap".

stats