Societat 18/09/2018

El cost laboral per treballador a les Balears puja un 2,7% el segon trimestre

Les Illes són la vuitena comunitat amb el cost laboral més elevat

Efe
2 min
Un cambrer serveix dinars en un restaurant del centre de Palma.

PalmaLes Illes Balears són la tercera comunitat autònoma on més ha pujat el cost laboral per treballador el segon trimestre de l'any, un 2,7% respecte del mateix període de l'any anterior, fins a 2.493,95 euros per empleat i mes. Les Illes són la vuitena comunitat amb el cost laboral més elevat, per sota de la mitjana estatal, que és de 2.602,01 euros per treballador i mes, segons l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral (ETCL).

El cost salarial el segon trimestre de l'any ha estat de 1.857,31 a les Illes Balears, un 3% superior al mateix període de 2017, i també el vuitè més alt, per sota de la mitjana estatal, que ha estat de 1.951,81 euros.

El segon trimestre, l'Arxipèlag és, amb diferència, la comunitat amb més hores efectives de treball per empleat, amb 140,8, enfront de la mitjana estatal, de 134,9 hores.

En el conjunt d'Espanya, el cost laboral de les empreses va augmentar un 0,7% entre abril i juny respecte del mateix període de 2017 i es va situar en 2.602 euros per treballador i mes, de manera que va acumular quatre trimestres consecutius a l'alça.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el cost salarial per treballador i mes (que inclou salari base, complements, pagaments per hores extraordinàries i endarreriments en termes bruts) va pujar un 0,5% i va assolir els 1.951,8 euros de mitjana.

L'enquesta de l'INE subratlla que si s'exclou el factor variable dels salaris (pagaments extraordinaris i endarreriments), s'obté el cost salarial ordinari de 1.646,5 euros, que va augmentar un 1,1% respecte del segon trimestre de 2017.

També informa que el cost laboral per hora va baixar un 1,9% respecte del segon trimestre de l'any passat, la qual cosa contrasta amb l'augment del cost per treballador, que l'INE atribueix a l'increment del 2,6% del nombre d'hores efectives de treball derivat de la Setmana Santa.

Per sectors, el de la indústria, amb 3.134,9 euros, va ser el que va registrar la pujada més gran del cost laboral total (0,9%), com també dels seus principals components.

La construcció, per la seva banda, va presentar el menor augment del cost laboral (0,3%), a causa del descens dels altres costos (0,8%), mentre que els serveis varen marcar el menor creixement del cost salarial total (0,4%) encara que el major del cost salarial ordinari (1,2%).

Quant a les activitats, l'increment del cost laboral va ser major en el subministrament d'electricitat, gas, vapor i aire condicionat (6%) en les activitats financeres i d'assegurances (4,9%), i la informació i comunicacions (4%).

Per contra, els majors descensos es varen comptar en les indústries extractives (6,2%), educació (5,2%) i activitats artístiques recreatives i d'entreteniment (3,1%).

stats