Successos

Un electrodomèstic, el possible origen del tràgic incendi de València

La policia creu que el foc hauria començat a la cuina d'un dels apartaments de l'edifici calcinat

ARA
2 min
L’edifici incendiat al barri de Campanar de València on van morir 10 persones.

BarcelonaNovetats en la investigació al voltant del tràgic incendi que el 22 de febrer va cremar un edifici residencial al barri del Campanar de València, amb un balanç de deu persones mortes i quinze de ferides. Si fins al moment la principal hipòtesi era que el foc havia estat provocat per un curtcircuit en el mecanisme d'un tendal motoritzat, la policia creu ara que s'hauria originat a la cuina d'un dels apartaments i, concretament, en un electrodomèstic.

Ha estat la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, qui aquest dilluns ha explicat el detall en declaracions als mitjans abans d'un acte. La hipòtesi del tendal, que s'apuntava a l'informe preliminar de la policia científica, queda descartada al sumari del cas, que des de divendres passat ja no és secret. El jutjat d'instrucció número 9 de València va arxivar la investigació després que la policia descartés l'origen "criminal o delictiu" del foc.

Experts consultats per l'ARA assenyalaven la setmana passada que la cuina és l'escenari on es produeixen més incendis al llarg de l'any. Ja sigui per la inflamació d'una paella com d'una fregidora, "el foc es pot estendre ràpidament per un drap que hi hagi a prop, una ampolla d'oli o un element de plàstic", afirmava el cap del servei de prevenció dels Bombers de la Generalitat, el sotsinspector Carles Noguera. Les seves recomanacions: evitar distraccions quan cuinem i netejar freqüentment –un cop al mes, per exemple– els filtres de la campana.

A l'espera que s'acabin de determinar exactament les circumstàncies del foc a València, Bernabé ha reiterat que no s'ha trobat cap "indici penal" en el succés i, per tant, s'ha arribat a la conclusió que l'incendi el va provocar un accident "fortuït". A partir d'aquí, ha recordat, les companyies asseguradores ja tenen l'autorització judicial per entrar a l'edifici i dur a terme els peritatges oportuns perquè les persones afectades "puguin tornar a començar el seu projecte vital".

El tràgic incendi va començar a l'apartament 86 d'un complex residencial format per dos blocs, on hi havia 138 habitatges (uns 450 veïns) que en qüestió d'una hora van quedar arrasats pel foc. El fort vent que bufava aquella tarda (el sinistre va començar cap a dos quarts de sis) i, sobretot, la façana ventilada i el revestiment de material combustible s'han apuntat com a probables causes de la ràpida propagació del foc.

stats