Societat 03/03/2021

L'IBDona i el Consell de Mallorca convoquen un 8M en línia

El Govern se sumarà a l'acte del Moviment Feminista de Mallorca del dilluns dia 8 en què llegiran un manifest

3 min
Cartell de l'IBDona pel 8M del 2021.

PalmaL'Institut Balear de la Dona (IBDona) i el Consell de Mallorca han presentat aquest dimecres la programació institucional del 8M d'enguany, que es farà eminentment en línia. "Enguany no sortirem al carrer, però les dones volem fer sentir la nostra veu", ha defensat la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido. Per la seva banda, la consellera insular de Presidència, Teresa Suárez, ha reconegut que "serà un 8M atípic i malgrat la pandèmia, ha de seguir essent una jornada de reivindicació i participació de la ciutadania".

Els actes organitzats per l'IBDona i el Consell de Mallorca tendran lloc entre març i abril i cap està convocat pel mateix dia 8 de març. Tot i això, Garrido i Duran han assegurat que sumaran a la lectura del manifest que farà el Moviment Feminista de Mallorca el proper dilluns a les 19 h a la plaça Espanya de Palma.

Cartell del Consell de Mallorca pel 8M del 2021.

Així, el programa institucional del Dia Internacional de les Dones començarà el 10 de març, amb la jornada Essencials i imprescindibles, projectes d'emprenedoria transformadors liderats per dones. Es farà en línia i s'exposaran projectes, experiències, eines i estudis amb relació al paper de les dones en la reactivació econòmica.

El calendari d'actes continuarà l'11 de març amb la primera ponència del cicle de conferències en línia que han organitzat. Totes seran de 18.30 a 20 h i la del proper dijous es titula Dones invisibles per a la medicina. La següent, La participació de les dones: la clau per a la recuperació, serà el 18 de març, i la darrera, Els drets laborals de les dones i la pandèmia, el 25 de març.

Acte de reconeixement

L'únic acte que es farà presencialment, malgrat que encara no té lloc, és el lliurament dels reconeixements de l'IBDona a tres entitats: el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, Feminisme a l'Escola i l'Associació de Dones Empresàries Cooperatives de les Illes Balears (Adecoop).

La Conselleria d'Igualtat ha destacat "la tasca de les infermeres", que no només han hagut de "combatre la malaltia", sinó que han hhagut de "cuidar". En referència al col·lectiu educatiu, ha afirmat que "Feminisme a l'Escola fa més de quatre anys que va començar" i que "treballen per la coeducació" perquè "la formació és la clau". Per altra banda, ha assenyalat que Adecoop ha aconseguit crear "sis cooperatives només de dones" i que aquest model dona "millors resultats en conciliació i accés a càrrecs de direcció per a les dones".

Estudis subvencionats

El darrer eix de la programació de l'IBDona es basa en la presentació de quatre estudis que varen rebre subvencions per part de la Conselleria durant el 2020, que també es farà en línia i entre les 18.30 i les 20 h. Dia 22 de març serà el torn de l'Associació de Dones Juristes Themis i el seu Estudio sobre la respuesta judicial a la violencia sexual que sufren las mujeres y las niñas en las Illes Balears.

El 29 de març la fundació Intress presentarà Estudi de la violència sexual sense record a les Illes Balears. Les presentacions d'abril començaran dia 12 amb Estudio sobre la situación de la mujer en el ámbito del deporte balear. Fase I , de l'Associació per a Dones en l'Esport Professional. Finalment, el 19 d'abril la Creu Roja presentarà Implementació efectiva de la perspectiva de gènere en totes les àrees de Creu Roja Balears.

Durant la presentació del programa, Mercedes Garrido ha recordat que els efectes de la pandèmia "no han estat els mateixos per als homes i les dones" i que "la previsió és que la pobresa femenina augmenti un 9%", segons un informe de les Nacions Unides. A més, ha apuntat que "les xifres de violència masclista han crescut un 10% a les Illes Balears", d'acord amb les telefonades i serveis d'atenció de l'IBDona.

Aula Maria José Varela

A més, els dies 24 i 25 de març el Consell de Mallorca estrenarà presencialment i en línia el primer curs Construint pobles feministes; estratègies per repensar la política municipal de l'Aula de Polítiques Feministes Maria José Varela. Aquest projecte s'ha posat en marxa amb motiu del 8M i serà el nou espai de formació que ret homenatge a la primera directora insular d'Igualtat, fundadora de l'escola de formació Genèrica, referent del feminisme a Mallorca i filla predilecta de l'illa.

"És una aposta del Consell en la nostra tasca de fer feina per una Mallorca Feminista i lliure de Violències Masclistes, i per això posam en marxa un espai formatiu en feminisme, dirigit sobretot a persones que es dediquen a la política ja sigui a l'àmbit municipal, insular o autonòmic i a persones que participen en col·lectius d'incidència política", ha explicat la directora insular d'Igualtat, Rosa Cursach.

stats