Societat 02/03/2021

El Moviment Feminista de Mallorca substitueix la manifestació del 8-M per la lectura d'un manifest

El col·lectiu fa una crida a "l'ocupació simbòlica dels carrers" i a participar en les activitats que han organitzat

ARA Balears
3 min
Cartell del 8M del 2021 del Moviment Feminista de Mallorca.

PalmaEl Moviment Feminista de Mallorca s'adapta a l'emergència sanitària i ha decidit no convocar cap manifestació per a dia 8 de març, Dia internacional de les dones. En lloc d'això, ha organitzat diverses activitats, que es faran durant tot el mes i tindran com a acte central de dilluns dia 8 la lectura d'un manifest tant a Palma com als pobles d'Alaró, Lloseta, Manacor i Sant Llorenç. L'acte de Palma serà a les 19 h a la plaça Espanya, en què també participarà la batucada feminista FemSò.

Així, el moviment fa "una crida a la mobilització i a l'ocupació simbòlica dels carrers aquest 8-M" per mitjà de la participació en els actes del programa. Amb motiu del cicle 'Març Feminista', diversos col·lectius de Palma i la Part Forana faran tallers, concursos, projeccions de documentals i obres de teatre, entre d'altres, durant el mes de març. Com a resposta als "atacs de la ultradreta", el col·lectiu també ha organitzat 'El feminisme no té murs', un projecte sota el qual faran diferents murals amb la col·laboració d'artistes reconegudes.

Es faran murals a Alaró (col·lectiu Dones en Dansa), a Valldemossa (col·lectiu Ball de Muses), a Sencelles (Col·lectiu de Dones de Sencelles), a Sant Llorenç (col·lectiu Figues de Cosines), a Felanitx (col·lectiu Felanitx per la Igualtat) i a Palma (Moviment Feminista de Mallorca). Les dates d'inauguració dels murals s'aniran anunciant a mesura que s'aproximin. A Palma, es farà dia 8 de març a les 11 h.

També es faran accions reivindicatives a Artà, Capdepera, Manacor, Felanitx i Palma amb motiu del projecte 'Els carrers seran sempre nostres'. "Volen donar veu a les dones silenciades i reapropiar-se de l'espai polític i públic, ser i estar al carrer, sense por i amb presència plena", afirma el Moviment Feminista en un comunicat.

La iniciativa 'Km per la igualtat' convida a caminar homes i dones de Mallorca perquè els quilòmetres que es facin "siguin recomptats en un marcador global per la igualtat". L'activitat l'han posada en marxa les membres del col·lectiu de Llevant –Capdepera, Artà, Manacor, Sant Llorenç i Felanitx–. A més, el Moviment Feminista de Mallorca ha organitzat el seu propi acte en homenatge de "les dones essencials i de les dones absents", que es farà a Palma i Manacor, tot i que no han precisat encara quin dia.

Feines feminitzades

De fet, un dels eixos principals de la convocatòria d'enguany són les feines precaritzades, "que sovint assumeixen les dones", adverteixen en el comunicat, i per això, han triat com a lema per enguany "Davant l'emergència social, el feminisme és essencial". "Les conseqüències de la crisi en els àmbits sanitari, social i econòmic han estat duríssimes i tindran un impacte encara més gran en la vida de les dones si no som capaços d'orientar les polítiques cap a l'objectiu de disminuir aquestes desigualtats estructurals, agreujades per la pandèmia", alerten.

Cartell del 8M de 2021 del Moviment Feminista de Mallorca.

"A més, hem presenciat situacions d'abús que han implicat un empitjorament de les condicions de vida i de feina de les dones en situació d'irregularitat administrativa, ja de per si extremadament precaritzades, i que sobreviuen com poden en condicions que atempten contra la dignitat de les persones", lamenten. "Una vegada més veim com la pobresa i el risc d'exclusió social copeja de manera especialment intensa aquelles que sostenen, amb els seus cossos, el sistema capitalista basat en la nostra exclusió i explotació", afegeixen.

Per tot això, asseguren que no tornaran a "a ser silenciades". "No estam disposades a fer ni una passa enrere. Malgrat les circumstàncies, les feministes de Mallorca no ens hem aturat de fer feina ni de teixir xarxa", afirmen. "Que quedi clar que aquesta onada feminista ha arrelat de manera profunda a l'illa i que no cessarà fins a aconseguir la plena llibertat de les dones", conclouen.

stats