Euroregió
Societat 12/06/2023

L’Euroregió Pirineus-Mediterrània obre una nova convocatòria de suport a projectes culturals transfronterers

Hauran d’incloure socis de les Balears, de Catalunya i d'Occitània

ARA Balears
2 min
Convocatòria de cultura

PalmaL’Euroregió Pirineus-Mediterrània ha posat en marxa la Convocatòria Cultura amb un import total de 138.000 €, que provenen de la participació dels seus tres membres institucionals: el Govern de les Illes Balears, la Regió d’Occitània i la Generalitat de Catalunya, que actualment n’assumeix la presidència.

Enguany, la convocatòria disposa d'una plataforma en línia, que permetrà als actors culturals fer arribar els seus projectes de cooperació entre els seus territoris membres. Se seleccionaran aquelles propostes que fomentin la transició de la cultura cap al món digital, l’ús de la cultura com a eina d’inclusió social, la inclusió dels valors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i del Pacte Verd Europeu, la pràctica i intercanvis entre els joves professionals al voltant de les llengües i cultures d’aquests territoris, així com activitats adreçades al desenvolupament del públic jove.

Els projectes que es desenvolupin en el marc d’aquesta convocatòria han d’incloure socis de cadascun dels tres territoris integrants de l’Euroregió: les Illes Balears, Catalunya i la regió d'Occitània. El finançament euroregional màxim atorgat serà del 60% del pressupost total de cada projecte sostingut, amb un màxim de 25.000 € per projecte. Tota la informació sobre la convocatòria, oberta fins al 3 de setembre de 2023, es pot consultar en aquest enllaç. Així mateix, aquest dimecres 14 de juny al matí es farà un webinari informatiu per facilitar la presentació de projectes, la inscripció per al qual es podrà fer des d’aquest enllaç.

Cinc projectes aprovats el 2022, dos d'ells amb lideratge balear

El 2022 es van aprovar cinc projectes, que ja s’estan fent i contribueixen a l’objectiu de generar un territori transfronterer compartit resilient i sostenible, tot posant la ciutadania al cor de la seva acció. Dos d’ells estan liderats per entitats de les Illes.

El primer és Ada Arteina – Creació, recerca i mediació ampliada de projectes, enllaçant dansa i cultura digital, es tracta d’un projecte encapçalat per Gaspar Morey, i que compta també amb Kdanse, de la regió Occitània, i KonicLab, de Catalunya. El seu objectiu és crear experiències artístiques, lúdiques i didàctiques mitjançant la interacció física, espacial, sonora i lumínica, amb joves, infants i col·lectius vulnerables. Unes experiències concebudes des d’un prisma feminista i d’igualtat de gènere, tot compartint eines i metodologies de treball.

El segon és Rostres Nòmades. Una iniciativa amb Casa Planas al capdavant, amb la participació de Grisart Fotografia, de Catalunya, i 3C – Calce Culture Contemporaine, de la regió Occitània. El projecte vol impulsar residències de recerca artística, experimentació i creació d’art visual, entorn dels rostres i la identitat en el context euroregional, tot fomentant una reflexió sobre el paisatge social.

L’Euroregió Pirineus-Mediterrània és una àrea de referència en l'àmbit europeu i mediterrani, en termes de cooperació en l’àmbit cultural, particularment en el suport al desenvolupament i la creació artística en totes les seves formes i en la promoció de tot el seu patrimoni. Aquesta convocatòria de projectes culturals forma part del full de ruta de l’entitat transfronterera, amb la finalitat de construir un futur resilient per al 2030. Així es vol promoure la diversitat cultural dins de l’Euroregió, una cultura oberta a la conca mediterrània i en solidaritat amb altres territoris.

stats