PROTAGONISTA COL·LATERAL
Societat 15/01/2022

L’espia major del regne que celebra els aniversaris de Joan Carles I a Abu Dhabi

Félix Sanz Roldán és exmilitar i exdirector del CNI

Joan Abel Yuste
2 min
L’espia major del regne que celebra els aniversaris de Joan Carles I a Abu Dhabi

BarcelonaEl tsunami Villarejo d’aquesta setmana ha deixat xop Félix Sanz Roldán (Uclés, 1945). L’exdirector del CNI torna a estar en el punt de mira després de les declaracions de l’excomissari policial sobre el vincle dels serveis secrets espanyols amb els atemptats del 2017 de Barcelona i Cambrils. Militar de carrera, va entrar a les forces armades amb 17 anys i va ser destinat durant els primers anys de carrera al Sàhara Occidental. De perfil discret -és el que té ser el cap dels espies-, va arribar el 2004, sota mandat socialista, a cap de l’estat major de la defensa, posició que va ocupar fins que va ser nomenat cinc anys més tard director de l’agència d’intel·ligència espanyola. Va ser nomenat per Zapatero i va mantenir el càrrec amb Rajoy i Sánchez fins a jubilar-se.

Ben connectat amb l’emèrit -va aprofitar una visita a Abu Dhabi per l’aniversari de l’exmonarca per vacunar-se, com les infantes Elena i Cristina, abans d’hora-, segons Corinna Larsen va amenaçar-la quan Joan Carles I va començar a estar empantanegat per la corrupció. Però l’espionatge a Corinna des del CNI no és l’única sospita que pesa sobre els serveis que dirigia: el conseller Roger Torrent i el diputat Ernest Maragall van denunciar que el 2019 el CNI va utilitzar el programa Pegasus per espiar-los.

L’enemistat amb José Manuel Villarejo, que s’ha manifestat de nou aquesta setmana, és de sobres coneguda -tots dos s’han anat acusant en diferents judicis de fer les pitjors maldats aprofitant els seus càrrecs-, tot i que els dos personatges foscos estan units per la llum d’Iberdrola: Villarejo va fer d’espia de l’empresa durant 13 anys i Sanz Roldán va fitxar-hi com a assessor ara fa un any i mig.

stats