Societat 26/02/2021

L’escàndol de l’IMAS encara no té responsables polítics

Els presidents del 2007 al 2015 diuen que no sabien res de cap cas d’explotació sexual

2 min
PSIB, Podem, MÉS, PP, El Pi i Cs formen part de la comissió política.

PalmaEls casos d’explotació sexual de menors tutelats per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) destapats a principis de 2020 encara no tenen responsables polítics. El Consell de Mallorca va constituir el 13 de gener –amb el Partit Popular i Vox en contra, i El Pi i Ciutadans a favor– una comissió política per analitzar aquests casos al llarg de les darreres legislatures i que no descarta incloure la de Francina Armengol. Fins ara, però, els alts càrrecs de l’IMAS del 2007 al 2015 que han comparegut davant aquest òrgan han dit que no sabien res de cap víctima d’explotació sexual que estigués sota la seva protecció. La darrera a fer-ho va ser Catalina Cirer, que va presidir l’institut insular entre del 2011 i el 2015. Cirer va ser clara en les més de dues hores que va declarar dijous: “Jo no era coneixedora de cap cas d’abús o explotació sexual amb relació a menors tutelats”.

L’actual consellera insular del PP va negar que el problema de l’explotació sexual infantil estigués sobre la taula en cap moment dels quatre anys de mandat. “Políticament, no, perquè els tècnics no ens varen fer arribar una necessitat específica amb relació a aquesta problemàtica”, va argumentar. La coordinadora de l’àrea de Menors, Família i Igualtat de l’IMAS aleshores, Teresa Martorell, va respondre en la mateixa línia que la seva superior. “Ni amb els meus tècnics ni amb els meus caps mai no es va parlar d’explotació sexual”, va respondre diverses vegades. 

No obstant això, durant la sessió de dijous els membres de la comissió varen recordar els casos d’explotació sexual infantil atesos per la Unitat de Valoració d’Abús Sexual Infantil (UVASI) entre els anys 2010 i 2015: mentre que ni el 2010 ni el 2011 no va haver-n’hi cap, el 2012 se’n varen comptar dos; el 2013, un; el 2014, quatre; i el 2015, set. Ni Cirer ni Martorell varen poder aclarir si cap estava relacionat o no amb menors tutelats.

Un secret públic

Tant la cap de l’IMAS en la legislatura 2011-2015 com el del mandat anterior varen descarregar la responsabilitat en els tècnics de la casa i varen assegurar que els seus càrrecs no els permetien tenir accés als expedients dels menors. El president de l’institut insular entre el 2007 i el 2011, Jaume Garau, que va comparèixer el dijous 18 de febrer, tampoc va tenir constància de cap cas d’explotació sexual. “Si existien, nosaltres no ho sabíem. Honestament, diria que durant quatre anys no me’n vaig trobar cap”, va dir.

Cal recordar que entre el 2008 i el 2020 l’Oficina Balear de la Infància i Adolescència va obrir 45 expedients sobre menors que haurien estat explotades sexualment mentre estaven sota la tutela de les administracions o sota la tutela dels seus pares. El primer expedient que es va obrir per aquest motiu a les Balears va ser el 2008, segons va declarar el Defensor del Menor, Serafín Carballo, arran de l’escàndol de les 16 menors explotades entre el 2016 i el 2020.

stats