Societat 25/02/2021

Catalina Cirer no va saber de cap menor tutelat explotat o abusat sexualment com a cap de l'IMAS

L'actual membre del Partit Popular al Consell de Mallorca ha comparegut aquest dijous a la comissió política de l'institut insular

3 min
La Fiscalia es defensa ara per l’escàndol de prostitució de menors i ataca l’IMAS

PalmaCatalina Cirer, que va ser presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) durant el mandat del Partit Popular al Consell de Mallorca entre 2011 i 2015, no va tenir constància que cap menor tutelat fos explotat sexualment. Així ho ha afirmat aquest dijous durant la compareixença davant la comissió política per l'escàndol de l'IMAS.

Tot i això, Cirer ha reconegut que el fet que ella no conegués cap cas, no vol dir que no existís. "Seria ideal que, si no en vaig tenir coneixement, fos perquè no hi va haver cap cas", ha admès. No només ha negat que, pel que ella sabia, hi hagués cap menor protegit per l'IMAS que fos víctima d'explotació, sinó que tampoc hi va haver víctimes d'abusos. "Jo no era coneixedora de cap cas d'abús o explotació sexual amb relació a menors tutelats", ha repetit en diverses ocasions preguntada pels membres de la comissió.

Cal recordar que el Partit Popular i Vox han estat els únics partits que no han volgut participar en la comissió política de l'IMAS. Cirer ha fet referència a aquest fet i ha recordat que la seva formació preferia fer-ne una d'investigació. "Però si en un moment determinat em corresponia explicar-ho o contribuir-hi per responsabilitat i lleialtat institucional, no teníem cap inconvenient per fer-ho", ha afegit.

Durant la sessió d'avui horabaixa –la segona de compareixences polítiques dins la comissió política–, s'han recordat els casos d'explotació sexual infantil atesos per la Unitat de Valoració d'Abús Sexual Infantil (UVASI) entre els anys 2010 i 2015: el 2010 no n'hi va haver cap, el 2011 tampoc, el 2012 dos, el 2013 un, el 2014 quatre i el 2015 set. No obstant això, Cirer no ha pogut aclarir si cap d'aquests casos estava relacionat amb menors tutelats.

En la mateixa línia del que van explicar els càrrecs polítics que van comparèixer dijous passat, l’exbatlessa de Palma ha mantingut que com a presidenta de la institució “mai tens accés a cap expedient” i que gestionar-los directament és una tasca exclusiva dels tècnics. En aquest sentit, ha mantingut que els protocols de detecció de casos d’abús i explotació sexual “funcionaven” i que no va rebre cap queixa sobre aquests ni sobre les ràtios dels centres per part dels treballadors. 

En qualsevol cas, el problema de l'explotació sexual infantil no estava sobre la taula, segons la membre del PP al Consell. "Políticament, no, perquè els tècnics no ens van fer arribar una necessitat específica amb relació a aquesta problemàtica", ha argumentat. Cirer també ha descarregat responsabilitats en els treballadors dels centres. "Confies plenament en la feina dels tècnics i les derivacions que fan", ha dit.

El problema de les fugues

Aquest dijous també ha estat el torn de la coordinadora de l'àrea de Menors, Família i Igualtat de l'IMAS durant el mandat de Cirer, Teresa Martorell, que també ha negat de manera taxativa que conegués cap cas d'aquesta naturalesa. "Ni amb els meus tècnics ni amb els meus caps mai no es va parlar d'explotació sexual", ha respost múltiples vegades. Martorell tampoc no sabia de l'existència del Pla d'Acció contra l'Explotació Sexual de la Infància i l'Adolescència (2010-2013), elaborat per l'Estat, ni va tenir accés a les memòries de la Fiscalia de Menors –que eren públiques– en què alertaven del problema de les fugides als centres de menors. Ni ella ni Cirer no han pogut concretar si l'IMAS tenia un registre específic de fugues de menors.

Els únics abusos que va conèixer Martorell van ser els que hi havia "dins l'àmbit familiar", que eren "gairebé un 10% de les demandes que arribaven de l'equip de primera valoració", ha explicat. Els casos de fora de l'àmbit familiar eren competència de la Unitat Terapèutica d'Abús Sexual Infantil (UTASI), que pertany al Govern, ha especificat. Quant als casos d'explotació sexual infantil –ni de dins ni de fora de l'IMAS–, ha manifestat que no va rebre cap alerta "ni d'un sol tècnic ni d'un sol director ni per part del Defensor del Menor" en els quatre anys que va ser coordinadora.

El tercer i darrer càrrec polític que ha declarat avui capvespre ha estat l'exvicepresident de l'IMAS Antoni Mesquida, tot i que la seva compareixença ha estat més aviat anecdòtica, atès que només va estar al càrrec durant un any, entre el 2011 i el 2012. De fet, ni la representant d'Unides Podem a la comissió, Aurora Ribot; ni el de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa; ni la del PSIB-PSOE, Lorena Oliver, li han fet cap pregunta. Així mateix, en resposta a Antoni Amengual –d'El Pi– i Osvaldo Cifre –de Ciutadans– ha manifestat el mateix que les seves companyes: que no va saber de cap cas d'explotació ni abús sexual infantil entre menors tutelats pel Consell de Mallorca.

stats