Tribunals
Societat 07/02/2023

L'Audiència rebutja que s'expulsi els migrants de l'avió pastera abans de jutjar-los

Era una petició de la Brigada d'Estrangeria de la Policia Nacional

ARA Balears
2 min
Dos dels detinguts, a la seva arribada als jutjats.

PalmaL'Audiència Provincial de les Balears ha rebutjat que s'expulsi els migrants processats per l'incident a l'aeroport de Palma de 2021 –conegut com l'avió pastera– abans de jutjar-los, tal com havia plantejat la Brigada d'Estrangeria de la Policia Nacional. Segons ha informat Europa Press, la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals havia sol·licitat autorització al tribunal per expulsar els 21 migrants detinguts, una petició a la qual es va adherir la Fiscalia, mentre que les defenses s'hi van oposar.

La petició policial derivava dels acords de devolució dictats per la Delegació del govern espanyol, que seguia el tràmit habitual en casos d'entrada il·legal al país. No obstant això, l'Audiència recorda que en aquest cas la particularitat és precisament la manera en la qual es va fer l'entrada il·legal al país. La Fiscalia els acusa d'haver orquestrat un pla pel qual, fingint una urgència mèdica, van forçar l'aterratge d'emergència i van fugir per les pistes quan les portes de l'avió estaven obertes.

La Sala continua raonant que, des del moment en el qual es va atribuir a aquestes persones un possible delicte i van ser presentats davant un jutge per ser processats, els acords d'expulsió, de caràcter administratiu, "van cedir a favor dels efectes de la causa penal" i l'empresonament a la presó preventiva. D'aquesta manera, l'expulsió seria "incompatible amb la subjecció de la persona estrangera a un procediment penal incoat, precisament, a conseqüència de l'entrada il·legal a Espanya dels detinguts".

A més, l'acte incideix que "l'Estat no ha volgut retornar o tractar de retornar de manera més o menys immediata els estrangers que van accedir de manera il·legal al país, sinó que ha decidit que estiguessin al país per respondre de les conseqüències del presumpte delicte que se'ls atribueix".

"De fet, han estat privats de llibertat fins al passat dia 17 de gener", recorda la Sala. Els migrants van estar a la presó després de la seva detenció, ja que la Fiscalia va qualificar els fets com a sedició. L'Audiència va estimar que els fets no encaixen en el delicte de desordres públics i van ser posats en llibertat. El procediment continua per delictes de coaccions.

Inicialment, el Ministeri fiscal sol·licitava cinc anys de presó per a cadascun dels migrants. El judici es farà enguany.

stats