Societat 02/02/2024

L'arribada de dos creuers a Palma dispara els nivells de contaminació

La Plataforma contra els Megacreuers reivindica "la incompatibilitat" entre un "turisme massiu de creuers i una Palma sana en l'àmbit ambiental"

2 min
Creuers a la badia de Palma aquest divendres.

PalmaL'arribada de dos creuers a Palma ha disparat aquest divendres els nivells de contaminació en haver-se experimentat un pic d'emissió de partícules contaminants PM10 de 35 micròmetres/m³. La Plataforma contra els Megacreuers ha criticat aquest increment sobtat de la contaminació que s'ha produït, segons expliquen, per l'arribada d'aquests dos grans creuers amb una capacitat conjunta de més de 7.500 persones. Els sensors consultats per la plataforma han detectat els alts nivells de contaminació al voltant de les 9.30 h.

Gràfica de contaminació.

Les partícules analitzades s'anomenen PM10 . Són partícules microscòpiques sòlides o líquides disperses en l'atmosfera. Poden contenir pols, cendres, sutge, metall, ciment o pol·len. El seu diàmetre aerodinàmic és menor que 10 micròmetres (µm). Un micròmetre és la mil·lèsima part d'1 mil·límetre. Aquest dia, 2 de febrer, abans de l'arribada de les embarcacions, els sensors havien detectat un màxim no molt més gran que 20 micròmetres/m³ de PM10. Per això, des de la plataforma han dit que continuaran reivindicant "la incompatibilitat" entre un "turisme massiu de creuers i una Palma sana en l'àmbit ambiental", on no es vegi "compromesa la qualitat de vida de les persones residents".

La normativa europea estableix que el valor límit diari per a la protecció de la salut humana en 24 hores és de 50 μg/m³ de PM10 que no es podran superar en més de 35 ocasions per any.

Cal recordar que el maig de 2022, Palma va ser la primera ciutat i destinació turística de l'Estat que va limitar oficialment l'arribada de creuers i de passatgers. Es va acordar que durant els pròxims cinc anys Ciutat només podria rebre tres creuers al dia, només un dels quals podria superar els 5.000 passatgers. Un altre dels punts acordats en aquell moment va ser que no es podrien superar els 8.500 creueristes diaris en còmput setmanal que arribin a la capital balear, per la qual cosa les arribades haurien de ser sempre inferiors a aquesta quantitat.

stats