Societat 03/12/2020

La justícia belga ajorna al 27 de maig la vista sobre la possible extradició de Valtònyc

Els jutges de Gant esperen que el Constitucional es pronunciï sobre si el delicte d'injúries a la Corona també existeix en aquest país

Ara Balears
2 min
Imatge del raper a Bèlgica.

PalmaEl Tribunal d'Apel·lació de Gant, a Bèlgica, ha ajornat al 27 de maig de 2021 la vista sobre la possible extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc. Els jutges de Gant esperen que el Constitucional belga es pronunciï sobre si el delicte d'injúries a la Corona també existeix al país, la qual cosa motivaria el lliurament a Espanya del cantant, segons ha informat l'agència Efe.

Els jutges volen saber si, d'acord amb una llei belga del segle XIX, les ofenses al rei s'han de considerar un delicte o, per contra, les lletres de les cançons de Valtònyc, per les quals l'Audiència Nacional espanyola el va condemnar a tres anys i mig de presó, s'emmarquen dins de la llibertat d'expressió que reconeix la Carta Magna belga.

La condemna al raper va ser pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i humiliació a les víctimes. No obstant això, Valtonyc no va ingressar a la presó i va fugir a Bèlgica el 2018, moment en el qual la justícia espanyola va emetre una euroordre per sol·licitar-ne el lliurament.

A l'agost d'aquest mateix any, el Tribunal de Primera Instància de Gant va denegar-ne l'extradició, al·legant que les lletres de les cançons de Valtònyc no podien considerar-se delicte a Bèlgica, perquè s'emmarcaven dins de la llibertat d'expressió.

La fiscalia ho va recórrer i, des de llavors, el cas està en mans del Tribunal d'Apel·lació, que ha hagut d'ajornar diverses vegades la seva sentència. Primer per elevar una qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), més recentment per la pandèmia i ara, a l'espera de la resposta del Constitucional.

En la pregunta al tribunal amb seu a Luxemburg, els jutges de Gant volien saber si per analitzar l'euroordre havien de tenir en compte el codi penal espanyol de 2015, tal com sol·licitava l'Audiència Nacional, o el vigent de 2012, quan es van produir els fets pels quals es va condemnar el raper.

El TJUE va respondre que cal tenir en compte la legislació de 2012, que preveu únicament una pena màxima de presó de dos anys pel delicte d'enaltiment del terrorisme, a diferència del de 2015, que eleva la pena a tres anys. Aquesta diferència va impedir que el Tribunal d'Apel·lació pogués extradir de manera automàtica Valtònyc, sense necessitat d'avaluar la doble incriminació.

En qualsevol cas, la sentència del Tribunal d'Apel·lació es podrà recórrer davant el Tribunal de Cassació. A l'espera de la sentència, el raper està en llibertat, sense poder sortir de Bèlgica, per la mesura cautelar imposada pel jutge d'instrucció.

stats