Societat 23/05/2019

Identifiquen Julià Fullana entre els cossos trobats al pou de l'Àguila de Llucmajor

El passat mes de febrer varen començar les tasques per trobar-ne el cos

Ara Balears
1 min
Identifiquen a Julià Fullana entre un dels cossos trobats al Pou de s'Àguila de Llucmajor

PalmaEl Govern ha identificat Julià Fullana entre un dels tres cossos trobats al pou de l'Àguila de Llucmajor el passat 11 de febrer a uns 47 metres de profunditat. La Conselleria de Cultura, Participació i Esports va encarregar aquesta exhumació, inclosa en el Pla d'Actuació 2018, a l'equip tècnic d'Aranzadi i aquest dijous s’ha conegut que un dels cossos trobats durant els treballs d'exhumació correspon a Julià Fullana Mas, qui l'agost de 1936 va ser detingut, torturat i llançat viu, segons els testimonis, al pou de l'Àguila per uns falangistes.

Julià Fullana era un trencador de marès molt actiu políticament, fill d'un dels fundadors del Partit Socialista de Llucmajor. "La meva padrina em va contar la seva història", comentava Magdalena Garau, neta d'una germana de Joan Fullana quan varen començar les tasques per trobar el cos de Julià. "Quan se l'endugueren, ella va anar a parlar amb el batle, qui li va dir que no hi podia fer res".

Segons aquest testimoni, els franquistes varen llançar Julià Fullana viu al pou de l'Àguila. Tenia poc més de 30 anys i molta força i va lluitar per salvar la vida. "Gairebé es va endur un feixista amb ell al pou. Al final varen aconseguir que caigués al pou i després hi llançaren calç viva", explica Magdalena Garau.

stats