Societat 24/03/2022

Javier Arranz, sobre la nova estratègia covid: "No és la fase definitiva, la normalitat encara trigarà"

El portaveu de Salut insisteix en la necessitat de les dosis de record perquè no davalli la immunitat "i fer passes enrere"

2 min
Gent caminant per Palma.

PalmaLa pandèmia a les Balears –i a la resta de l'Estat– passa a una altra fase a partir de dilluns, quan entrarà en vigor la nova estratègia de seguiment del covid-19, que es concentra a controlar la població més vulnerable. Ara bé, aquesta no és "la fase definitiva", segons ha afirmat el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. "És només un canvi de fase per aproximar-nos a una normalitat que trigarà a venir", ha afegit.

Arranz, juntament amb la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha desgranat les mesures principals de la nova estratègia. Entre elles, hi ha l'eliminació de les quarantenes de les persones contagiades pel virus que són asimptomàtiques o la reducció de les proves diagnòstiques, que només es faran persones amb factors de vulnerabilitat. A més, els centres de Salut ja no hauran de tenir el doble circuit d'atenció per a pacients respiratoris i la resta.

"L'estratègia no vigila menys, sinó que posa el focus en la població exclusivament necessària a vigilar", ha defensat Font. En el mateix sentit s'ha expressat la consellera Patricia Gómez des d'Eivissa, que ha afirmat que el nou model no afectarà la pressió hospitalària perquè "no canvia cap mesura de prevenció".

D'altra banda, Arranz ha avisat que, a partir d'ara, hi haurà "més inestabilitat" en la corba de contagis i "hem de veure com es comporta". Per ara, ha explicat que la pujada de la incidència és "molt lenta". Així mateix, ha insistit en la vacunació com a element clau per "no anar enrere". "Si s'han de mantenir records vacunals, la gent ho ha d'entendre i s'ha de vacunar, perquè pot ser que baixi la immunitat", ha assenyalat el portaveu.

La situació hospitalària, element clau

El Ministeri de Sanitat apunta que aquesta estratègia s'aplicarà sempre que els indicadors que utilitzen els serveis assistencials, com ara la xifra de contagis o les hospitalitzacions, es mantinguin en un nivell baix. És a dir, si la tendència canvia i es tornen a descontrolar els casos, o hi ha un "canvi en la situació epidemiològica que requereixi prendre mesures", es revisarà l'estratègia aprovada aquest dimarts.

La decisió de la Comissió de Salut Pública es va anunciar després d'observar uns "alts nivells d'immunitat" entre la població espanyola, segons apuntava en un comunicat el Ministeri de Sanitat. Segons les autoritats sanitàries, l'actual "canvi epidemiològic del covid-19" és el que permet transitar cap a una estratègia diferent que vigili el virus.

stats