L'Audiència Nacional retreu a Interior que ordenés el retorn dels menors al Marroc amb un escrit sense firma

El ministeri se'n renta les mans atribuint la responsabilitat a Ceuta

3 min
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

MadridFernando Grande-Marlaska s'intenta espolsar les responsabilitats del retorn dels menors de Ceuta al Marroc, però l'Audiència Nacional no li accepta la versió: es declara competent per examinar si la devolució segueix els cursos legals pertinents i retreu al ministeri de l'Interior que enviés un escrit a la ciutat autònoma amb "defectes formals, com la falta de firma o destinatari, així com la seva breu fonamentació". En l'escrit es pregava que es procedís a retornar al Marroc les persones que van arribar a Ceuta al maig.

El 10 d'agost el govern de Ceuta havia remès una petició a l'executiu espanyol perquè s'apliqués l'acord del 2007 entre Espanya i el Marroc per gestionar el retorn acordat entre els dos països. La resposta del ministeri va ser la que aquest dimarts va traslladar a l'Audiència Nacional: un escrit que el ministeri no interpreta com un acte administratiu i una ordre per a la devolució, sinó com un prec a la ciutat autònoma perquè abordi els trasllats.

"No existeix acte o instrucció del ministeri de l'Interior que pugui ser recorregut davant la sala on ens dirigim. L'escrit sol·licitat es limita a posar de manifest que el ministeri de l'Interior prega que es procedeixi a efectuar el retorn dels menors respectant els seus interessos o drets", diu la nota firmada pel secretari d'estat de Seguretat, Rafael Pérez, i afegeix: "Com que no existeix activitat administrativa impugnable per part del ministeri de l'Interior, escau inadmetre el recurs".

Però l'Audiència Nacional sí que accepta estudiar si Interior ha procedit correctament. "Tal com es dedueix de les comunicacions per correu electrònic realitzades per la mateixa secretaria d'estat, [l'escrit] ha servit perquè les autoritats corresponents a la ciutat autònoma hagin posat en marxa actuacions de retorn de menors marroquins en virtut d'aquest document o instrucció, de manera que sense perjudici de la valoració que aquests defectes puguin merèixer quan s'examini l'objecte del recurs, escau ara decidir sobre la concessió de la mesura sol·licitada", diuen els magistrats en la seva interlocutòria.

La Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat, l'entitat que va presentar el recurs, va demanar com a mesura cautelaríssima que se suspenguessin les devolucions. El jutjat, però, no concedeix la petició perquè considera que s'ha de dirimir als jutjats de Ceuta, atès que les administracions competents en el procediment dels trasllats són les delegacions i subdelegacions del govern espanyol. De fet, els jutjats de Ceuta ja han paralitzat les devolucions.

La secretaria d'estat de Seguretat insistia en el seu escrit que l'acord de retorn dels menors no s'ha dictat des del ministeri, de manera que l'Audiència Nacional no seria competent per investigar la legalitat de la decisió. En aquest sentit, també feia esment al fet que els jutjats de Ceuta ja estan estudiant diversos recursos i ja han decidit suspendre les devolucions de manera cautelar.

Aquest dimarts Grande-Marlaska va atribuir a una "discussió tècnico-jurídica" la paralització dels retorns, per bé que segons la jutge que ho va decidir les irregularitats eren importants. "No s'ha complert res del que ordena [la legislació]. Ni s'ha tramitat el procediment administratiu, un tràmit d'obligat compliment, ni consta cap resolució expressa sobre aquesta qüestió respecte a cadascun dels menors, exigible en la nostra legislació. Una omissió que ha impedit a la totalitat dels interessats conèixer els fonaments que justifiquen la decisió adoptada de facto", afirmava dilluns en la seva interlocutòria.

Tant Interior com el govern de Ceuta, del PP, han coincidit en defensar l'operació, tot i que han manifestat que acataran les resolucions judicials. Aquest matí el president de la ciutat autònoma, Juan Jesús Vivas, ha afirmat en una entrevista a la cadena Cope que els drets dels menors han de prevaldre, i ha opinat que "on millor està el menor és a casa seva, amb el seu entorn". Tanmateix, ha puntualitzat que respectarà el que determini la justícia.

"A veure si deixem de faltar a la veritat"

La resposta d'Interior a l'Audiència Nacional ha indignat l'associació recurrent. A través de Twitter, la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat ha denunciat que Marlaska se'n renti les mans. "Benvinguts al món d'Interior, on els tractats internacionals de devolució de menors migrants s'activen gairebé sols i sense que ningú sàpiga com. Els esperem al Tribunal Suprem si és necessari, senyories", ha piulat, i ha demanat: "A veure si deixem de faltar a la veritat".

stats