Societat 20/07/2022

Inspecció de Treball ordena a l'IB-Salut avaluar la sobrecàrrega de feina a l'Atenció Primària

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat que analitzaran el requeriment "per veure com hem de procedir"

2 min
Un centre de salut en una imatge d'arxiu.

PalmaInspecció de Treball ha estimat la denúncia del Sindicat Mèdic de les Balears (Simebal) i ha ordenat a l'IB-Salut que avaluï la sobrecàrrega de treball a l'Atenció Primària, segons ha assegurat el sindicat en un comunicat, recollit per Europa Press. A més, també recomana a la Gerència d'AP que adopti mesures cautelars immediates per evitar la sobrecàrrega. Simebal va interposar la denúncia el 30 de març d'enguany fonamentada en la sobrecàrrega assistencial que considera que els treballadors pateixen en aquesta àrea.

Segons el comunicat, l'IB-Salut haurà de fer avaluacions psicosocials, amb especial incidència en les càrregues de treball, de tots els centres de salut de les àrees de Mallorca, Menorca i les Pitiüses –en un any, entre juliol de 2022 i el mateix mes de 2023– i haurà de remetre la seva programació a Inspecció de Treball. A més, mentre es fan aquestes avaluacions, recomanen establir mesures cautelars de caràcter organitzatiu que permetin davallar la sobrecàrrega de treball o evitar l'exposició prolongada de risc, com ara la revisió de torns o guàrdies.

La denúncia, iniciada a petició de Simebal, recull que l'IB-Salut coneixia l'existència d'aquestes sobrecàrregues de feina notificades a través dels fulls de comunicació de riscos i en els corresponents comitès de Seguretat i Salut, tal com obliga la normativa actual. El sindicat opina que aquesta situació no es dona per la setena onada de coronavirus, sinó fonamentalment per la manca de facultatius, "que perjudica directament els metges, la relació metge-pacient i la ciutadania".

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat en declaracions als mitjans que analitzaran el requeriment "per veure com hem de procedir". Ha defensat que la Conselleria "està alineada amb les reivindicacions dels metges" i han arribat a acords amb Simebal, com ara l'increment d'un 50% del preu de l'hora de l'activitat extraordinària. També ha assegurat que eines com l'InfoSalutConnecta "estan començant a donar bons resultats quant a la reducció de les demores per ser atesos".

stats