Societat 07/07/2022

Els coordinadors dels centres de salut reclamen solucions a la "situació alarmant" de la Primària

Més de 400 facultatius han signat una carta a la consellera Patricia Gómez amb una dotzena de mesures

ARA Balears
2 min
Un centre de salut en una imatge d'arxiu.

PalmaEls coordinadors dels centres de salut de les Illes Balears han registrat a la Conselleria de Salut una carta signada per 423 metges de 44 ambulatoris reclamant que atengui les seves reclamacions davant la "incapacitat" de la Gerència d'abordar la "situació alarmant" a l'Atenció Primària. En nom dels facultatius que han signat, Gorka Iriarte i Alfonso Ramón han presentat a la seu del Simebal la carta en la qual proposen una dotzena de mesures per pal·liar la situació i millorar la qualitat assistencial, segons ha informat Europa Press.

Entre aquestes propostes, han destacat un pla de xoc per impulsar la reactivació horària de les consultes davant la falta de personal que substitueixi baixes i vacances, fixar un límit de 25 consultes al dia i la redistribució de les tasques entre els diferents àmbits de la Primària perquè tots els professionals puguin desenvolupar les seves competències.

Davant la saturació de les consultes durant aquest estiu, els metges han suggerit concentrar la feina en una jornada més reduïda, fins a les 15 h o les 17 h per completar les jornades laborals. Els representants han subratllat el consens "mai vist" que s'ha aconseguit entre els metges de l'Atenció Primària davant un escenari de "cansament".

En general, els metges reclamen més temps per poder veure els seus pacients. La situació ideal, segons han afirmat, és poder dedicar uns 10 minuts a cada pacient fins a un màxim de 25 consultes al dia. No obstant això, actualment les agendes "s'estan estirant com un xiclet" i es donen casos en què s'atenen 60 persones en una jornada.

Sense relleu generacional

Iriarte i Ramón han recordat que cada any es jubilen unes 20 persones i per al 2024 està previst que es jubilin uns 40 professionals. "Si a curt termini no es reverteix la situació, hi haurà un problema seriós", han advertit". Calculen que, per tenir una assistència òptima, les Balears haurien d'incorporar 350 metges a l'Atenció Primària, que permetrien davallar les ràtios de targetes sanitàries per facultatiu (ara com ara les Illes tenen una de les ràtios més altes).

D'altra banda, consideren que fan falta polítiques d'incentius per captar especialistes cap a l'Arxipèlag, amb millores tant econòmiques com laborals. Pel que fa al nou servei de filtre telefònic InfoSalut Connecta, han criticat que per ara el canvi "no es nota" i que continuen sonant els telèfons.

stats