Societat 21/06/2024

Les platges de les Balears poden retrocedir fins a 50 metres a finals de segle

L'Informe Mar Balear 2024 adverteix que l'escalfament de la mar Mediterrània podria reduir fins a la meitat la superfície aèria de les platges de l'Arxipèlag

Victòria Pons
2 min
L'escalfament de la mar afecta directament les platges

PalmaL’Informe ha advertit que l’escalfament de la mar Mediterrània podria reduir fins a la meitat la superfície aèria de les platges de les Balears (entre set i 50 metres). En detall, l'estudi afirma que la mar Balear s’escalfa a un ritme més ràpid que la mitjana global i que, associat a l’augment de temperatura general, en produeix un increment del nivell. Igualment passa a tota la Mediterrània occidental, on s’ha accelerat el ritme de pujada durant les darreres dècades: 18,5 cm en els últims 139 anys. 

Amb això, 27 indicadors s’han actualitzat en col·laboració amb ECODES i el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

L’augment de la temperatura posa en perill la biodiversitat de la mar Balear

L’informe també afirma que s’han observat esdeveniments de mortalitat massiva de corals i gorgònies, causada per aquest ascens de temperatura. La gorgònia vermella (Paramuricea clavata) és una de les més amenaçades, especialment a Eivissa i Cabrera i, per aquest fenomen de temperatures elevades, no pot viure en aigües més somes (poc profundes) i només es trobarà a major profunditat. Un altre afectat és el coral bambú (Isidella elongata) que viu fins als 1.000 metres de profunditat i es troba en greu perill d’extinció. Excepcionalment, en zones sense pesca d’arrossegament de la mar Balear es poden trobar algunes de les poblacions més denses de la Mediterrània.

L’informe també afirma que durant els darrers anys (2019 i 2023) s’han localitzat un total d’11 nius de tortugues babaues o comunes a les platges de les Balears, possiblement causats per l’efecte de l’escalfament global. Aquests animals fan nius a zones “més fredes” per intentar prevenir els efectes sobre la proporció de sexes, ja que, com temperatures més altes hi ha, més femelles, a temperatures més baixes. Tot i això, les dades de la Fundació Palma Aquarium recollides a l’Informe Mar Balear mostren que el principal perill de les tortugues marines és l’encallament en plàstics i arts de pesca fantasma.

Igualment, s’ha observat una invasió d’espècies exòtiques d'origen tropical i subtropical a la mar Balear, fet que contribueix a la tropicalització de la mar Mediterrània.

stats