Societat 31/10/2022

La pujada del nivell de la mar posa en perill els ports d'interès general de les Balears

Un estudi alerta que provocarà una reducció dels molls i pantalans on atraquen les embarcacions, segons l'Autoritat Portuària

1 min
La pujada del nivell del mar posa en perill els ports d'interès general de Balears.

PalmaLa pujada del nivell de la mar, a conseqüència del canvi climàtic, posa en perill els ports d'interès general de les Balears, segons ha alertat aquest dilluns l'Autoritat Portuària de Balears (APB). L'augment podria deixar inoperatives algunes infraestructures portuàries, com molls i pantalans. A més, podria afectar l'estabilitat d'alguns dics per l'arribada de temporals que presentaran un onatge de major envergadura i que es manifestaran de manera més freqüent. Aquestes són algunes de les conclusions d'un estudi elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i encarregat per l'APB.

L'anàlisi conclou que la pujada del nivell de la mar provocarà una reducció dels molls i pantalans on atraquen les embarcacions. En el cas d'alguns serveis, podrien deixar de ser operatius, i l'onatge podria produir també danys en els dics, com desplaçaments dels blocs de les esculleres, o comprometre'n l'estabilitat. L'estudi presenta un pla d'adaptació al canvi climàtic amb mesures per prevenir riscos als cinc ports d'interès general de les Balears (Palma, Alcúdia, Maó, Eivissa i la Savina) i els ports esportius del Molinar i el Portitxol, a Palma.

La pujada del nivell de la mar a la Mediterrània occidental s'ha accelerat en els darrers anys. De fet, segons el darrer Informe Mar Balear, elaborat per la Fundació Marilles, les projeccions per a dos escenaris d'emissions de CO₂ mostren que el nivell de la mar podria augmentar entre 57 i 75 cm a final de segle. Això suposaria un retrocés de les platges de les Balears d'entre 7 i 50 metres.

stats