Societat 18/08/2021

La immunitat de grup no canviarà cap restricció

La vacunació ja no és l'element central del retorn a la nova normalitat

2 min
Una dosi de la vacuna contra el coronavirus

PalmaLes Illes Balears aconseguiran aquesta setmana l'anhelada immunitat de grup contra el coronavirus, una data marcada al calendari inicialment com el retorn a la nova normalitat que finalment no suposarà cap canvi. L'aparició de noves variants, l'eficàcia de les vacunes contra aquestes mutacions del virus i el debat de la caducitat de les dosis administrades han provocat que el fet d'aconseguir que el 70% de la població diana de l'Arxipèlag estigui immunitzada no suposi cap canvi en les restriccions actuals.

Des de l'inici de la campanya de vacunació, tant a les Illes Balears com a l'Estat, les autoritats polítiques i sanitàries marcaren aquesta data i aquesta xifra de persones immunitzades com el punt clau per canviar i recuperar, en certa manera, la vida pre-covid, però, segons ha remarcat la Conselleria de Salut en les darreres setmanes, aquesta xifra ja no serà suficient i no sabem quan podrem tornar a la nova normalitat.

De fet, el decàleg que el Govern de les Illes Balears publicà per organitzar la desescalada de restriccions no inclou en cap punt el percentatge de població diana de l'Arxipèlag immunitzada i es guia únicament per criteris epidemiològics. D'aquesta manera, les Balears no eliminaran el toc de queda en les reunions social fins que la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui inferior a 350 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui menor al 5% en relació amb els llits de cures crítiques per covid-19 o del 2% pel que fa a llits d'hospitalització ocupats per pacients amb el contagi actiu. En aquest llistat d'ítems a complir no es parla en cap moment de la vacunació.

Així, tot apunta al fet que actualment la campanya de vacunació ha perdut el pes que suposadament havia de tenir a l'hora de recuperar la normalitat i eliminar algunes de les restriccions i mesures sanitàries imposades pel Govern.

En aquest sentit, fonts de la Conselleria apunten que la vacunació no marcarà les restriccions, però sí que les condicionarà. "Com més població tingui la pauta completa menys greus seran els casos que es puguin detectar i menor serà la pressió hospitalària", remarquen. Per tant, la immunització contra el coronavirus no és determinant a l'hora d'alleugerar les restriccions, però, segons la Conselleria, tindrà un paper clau per poder arribar a la nova normalitat i recuperar, en part, la vida prepandèmia.

Suposa el 70% de vacunats la immunitat de grup?

La coordinadora de la campanya de vacunació contra el covid-19, Eugènia Carandell, ja va posar en dubte fa unes setmanes que tenir el 70% de la població amb la pauta completa sigui suficient per aconseguir la immunitat de grup. En aquest sentit, Carandell destacà que el virus evoluciona i muta i que actualment el més probable és que aquest percentatge d'immunitat no sigui suficient, tot i que va reconèixer que desconeix la xifra necessària per poder considerar que l'Arxipèlag ha aconseguit aquesta immunitat davant el virus.

Carandell destacà que els primers estudis apunten que serà necessària una immunitat d'entre el 80% i el 90% de la població diana per poder arribar a la nova normalitat, però va reconèixer que les autoritats sanitàries i polítiques de l'Arxipèlag encara no treballen en aquest sentit, ja que no existeixen resultats concloents ni un acord de la comunitat mèdica en aquest sentit.

stats