Societat 15/05/2021

Les imatges aèries que feren els aliats quan pensaren ocupar les Balears de Franco

Les Illes generaren un gran interès geoestratègic per a britànics i nord-americans, que feren vols de reconeixement per disposar d'informació per a una invasió

3 min
Vista aèria d'Eivissa en plena Segona Guerra Mundial.

PalmaL'interès geoestratègic de les Balears durant la Segona Guerra Mundial va despertar l'atenció dels exèrcits britànic i estatunidenc, que feren vols de reconeixement per fotografiar les Illes des del cel, fonamentalment entre 1941 i 1944. L'alt comandament dels aliats va sospesar la possibilitat d'ocupar l'Arxipèlag entre febrer i juny de 1943, i els estudis tècnics que feren a partir de les d'imatges aèries eren idònies per preparar una invasió, segons un estudi publicat enguany per la revista Investigaciones Geográficas de la Universitat d'Alacant.

L'autor principal i geògraf de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Celso García, considera que la Segona Guerra Mundial "es va guanyar des de l'aire", tant pels bombardejos com analitzant fotografies que servien per planificar operacions militars. Les imatges que feren els aliats a les Illes no cobriren tot el territori insular, però sí que fotografiaren el perímetre litoral. De fet, segurament es tracta de la col·lecció més antiga de fotografies aèries verticals de les Balears.

Entre el material al qual ha tingut accés García, també figura una imatge aèria del camp de presoners que el règim franquista va construir a Formentera. Fins i tot es poden veure alguns dels captius a l'exterior, un fet que demostra que, malgrat que els britànics sabien de l'existència del camp, no feren res per alliberar els presoners.

Fotografia aèria de desembre de 1942 de la zona humida de les Fontanelles, a Palma.
Al centre, la colònia penitenciària de Formentera, coneguda com el campament, en una imatge del 19 de novembre de 1941.

Es considera que les imatges més antigues de les Illes fetes des del cel corresponen a 1956, però aquesta sèrie de principi dels anys quaranta permet disposar de fotografies anteriors. En el cas de la zona humida de les Fontanelles, a Palma, es pot apreciar l'evolució urbanística que va patir en pocs anys. Mitjançant la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB) es pot veure que a finals dels anys cinquanta l'aiguamoll ja estava sec i ja s'hi havia començat a construir, mentre que 14 anys abans encara era un espai natural verge. Les Fontanelles interessaven estratègicament perquè es trobaven molt a prop de l'aeroport de Palma, segons l'investigador.

Celso García assenyala que el valor actual de les imatges és molt important perquè serveixen per conèixer millor l'evolució urbanística i com ha canviat la línia de la costa. Les fotografies dels anys quaranta, a més, tenen una gran qualitat, molta més que les de 1956, afirma. Com a curiositat, el geògraf comenta que les imatges no estan orientades al nord, com acostuma a ser. "Les fotointerpretadores britàniques de Medmenham que analitzaven aquests documents, i que majoritàriament eren dones, descobriren que posant les ombres cap al nord les coses es veien millor.

El Portitxol, a Palma, en una imatge feta el 20 de desembre de 1942.

Les imatges de les Illes estaven perdudes en una mar de documentació desclassificada els anys setanta, però García ha aconseguit recopilar-les, principalment, a través de l'arxiu britànic The National Archives i el nord-americà The Cartographical and Architectural Section of the United States National Archives & Records Administration (NARA). També hi ha constància de fotografies aèries de les Balears fetes pels nazis que varen ser requisades a l'exèrcit alemany pels aliats durant el seu avanç a Berlín.

"Vaig començar la recerca fa poc més de 10 anys i aconseguir les imatges ha estat una tasca complexa", diu el geògraf. Algunes, de fet, varen formar part de l'exposició Vigilats des del cel, que va organitzar l'Autoritat Portuària de les Illes Balears el 2017 a Palma.

stats