Societat 22/02/2020

L'IMAS augmentarà les places d'habitatge per a persones sense sostre

Un total de 83 persones s'han beneficiat dels programes 'Housing Led' i 'Housing First'

Ara Balears
2 min
Un sense sostre dorm a un carrer de Palma

PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha anunciat que augmentarà el nombre de places disponibles dels programes 'Housing Led' i 'Housing First' de foment de la inserció social de les persones sense sostre mitjançant l'accés a un habitatge. Ambdós programes sumen en l'actualitat 50 habitatges i són pioners a escala estatal.

La decisió d'ampliar el banc de pisos disponibles és deguda als bons resultats que estan donant els dos programes des que es varen posar en marxa fa un any i dels quals s'han beneficiat 83 persones que abans vivien al carrer o en algun centre de la xarxa d'inclusió social.

Els dos serveis són gestionats per la UTE Fundació Rais-Associació Prohabitatge i en tots els casos es du a terme un acompanyament personalitzat durant el qual s'avaluen les diferents opcions i serveis necessaris per aconseguir que la persona assoleixi la plena integració social.

Des que es va engegar el desembre del 2018, 29 usuaris han passat pel programa 'Housing Led', destinat a persones que ja eren usuàries d'algun dels centres d'allotjament de la Xarxa d'Inclusió. Durant aquest temps, un 87% ha aconseguit uns ingressos mensuals regulars i un 10% ha pogut abandonar el programa amb èxit. S'espera que quatre persones hi acabin la seva participació durant el primer trimestre del 2020 i que puguin accedir a una situació residencial normalitzada, ja que estan en el procés de sortida i recerca activa d'un habitatge.

Encara que el perfil dels usuaris és molt variat, la majoria tenen algun element de vulnerabilitat afegit al factor de no tenir una casa on viure. Per exemple, un 33,3% tenen alguna classe de discapacitat física i quasi un 15%, una malaltia mental diagnosticada.

Gràcies al programa, els usuaris s'han empadronat a l'habitatge assignat i han tingut accés a l'assignació d'un centre mèdic i serveis socials de base com optar a ajudes, a més de serveis d'oci, cultura i esports.

En el cas de 'Housing First', els pisos són per a persones que vivien al carrer i els usuaris els poden compartir amb amics i familiars. Actualment, hi participen 40 persones, 14 de les quals comparteixen habitatge per decisió pròpia.

Només a Palma, 370 persones viuen al carrer. Reben assistència de l'IMAS a través de la Unitat Mòbil d'Emergència Social (UMES), que vigila i atén els sense sostre. Durant el 2019, la UMES, gestionada per Creu Roja, ha atès 1.516 persones, 1.095 de les quals dormien al carrer de manera temporal i 52 disposaven d'una llar però realitzaven activitats marginals.

stats