Societat 17/11/2021

IB3 destinarà 8,3 milions d'euros a la producció pròpia el 2022

El pressupost de l'ens públic per a l'any que ve serà de 33,4 milions

ARA Balears
3 min
Andreu Manresa, durant la compareixença davant del Parlament

PalmaIB3 gestionarà el 2022 un pressupost de 33,4 milions d'euros, amb 8,3 milions per a producció pròpia, la major part amb productores de les Balears. Així ho ha anunciat el director general de l'ens, Andreu Manresa, durant la seva compareixença davant del Parlament per explicar els comptes de l'any que ve, segons ha informat Europa Press. El pressupost d'IB3 suposa el 0,52% del total de la Comunitat Autònoma. "No són els 15 milions de l'època de les piràmides, però tampoc els sis milions de l'època d'austeritat", ha apuntat Manresa, a més d'insistir en la voluntat de "potenciar les indústries creatives de les Illes". D'altra banda, es destinaran 700.000 euros a comprar producció de fora de les Balears, en la mateixa línia que enguany.

Manresa ha comparegut davant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos i ha destacat que l'impuls a la producció pròpia implicarà donar feina a prop de 700 persones. Malgrat això, cal recordar que hi ha una part de la programació de l'ens que s'ha contractat amb empreses de fora que donen serveis a les Illes, com és el cas dels serveis informatius, que gestiona Dalton Audiovisuals i que tindran una partida de 9,1 milions d'euros. D'altra banda, Manresa ha informat que, al marge del pressupost, IB3 haurà de rebre un nou crèdit de 5,5 milions d'euros per part de la Comunitat mentre no es resolgui la controvèrsia judicial per la devolució de l'IVA. Aquesta situació, que afecta totes les comunitats autònomes, ha generat un important dèficit a l'ens.

El director general ha destacat que IB3 genera més de 1.100 llocs de feina cada any, repartits entre les quatre illes. No obstant això, només hi ha 107 persones en nòmina directa de l'ens públic. Per al 2022, hi haurà una reducció de la despesa de personal del 2,5% per la baixa de dos càrrecs directius. Per altra part, Manresa ha informat que l'any que ve es preveu un augment de 300.000 euros dels ingressos per venda de publicitat i continguts. "Som un canal efectiu de publicitat per a empreses i institucions", ha dit.

Un dels reptes que afrontarà l'ens públic serà completar la digitalització i la renovació tecnològica, a les quals es destinaran 200.000 euros. Manresa ha subratllat que, quant a estratègia digital, l'objectiu és "estar a internet, i mantenir i fer créixer la quota", així com "arribar als més joves, promoure la música de les Balears i treballar nous formats com el podcast". A preguntes dels grups, el director ha especificat que la radiotelevisió pública costa 28 euros per habitant, una quantitat inferior a la mitjana europea.

Pel que fa als grups parlamentaris, una part ha reivindicat que augmenti la producció pròpia. "Té el sector en peu de guerra", ha advertit a Manresa el diputat del PP Toni Fuster. La diputada d'El Pi Lina Pons i la de Més per Menorca Patricia Font han defensat que s'aposti per aquest sector com a palanca per a la transformació del model econòmic. Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Juan Manuel Gómez ha reclamat una auditoria funcional i d'eficiència d'IB3, la mateixa que planteja el seu grup per a tots els organismes públics de la Comunitat Autònoma.

Els partits del Pacte també han celebrat les dades d'audiència d'IB3. A més, el diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas Collet ha reclamat un augment del pressupost per a assessorament lingüístic i la diputada de Podem Esperança Sans ha plantejat la possibilitat de tenir un equip propi d'IB3 en el Congrés dels diputats a Madrid.

stats