Societat 02/11/2019

Els hotelers diuen que la vaga de les Kellys va ser il·legal

La patronal d'Eivissa i Formentera també qualifica la participació de "ridícula"

Ara Balears
2 min
Manifestació de Kellys en una imatge d'arxiu

PalmaLa Federació Hotelera d'Eivissa i Formentera (Fehif) ha considerat aquest dissabte que la vaga que van dur a terme els dies 24 i 25 d'agost les cambreres de pis dels hotels, conegudes com a Kellys, va ser "il·legal", a més de tenir una participació "ridícula".

Els hotelers han traslladat els arguments en un comunicat en resposta a la mobilització convocada pel sindicat CGT i les treballadores per a dilluns que ve a les 11.00 davant de la seu de la Fehif pel "silenci" de la patronal després de la vaga.

Des de la federació asseguren que la patronal no en va fer pública la participació els dies d'aturada perquè va ser "ridícula" i no volien semblar "prepotents"

Segons destaquen ara, la participació "va ser inferior al 5% amb tota certesa i, possiblement, no va arribar ni al 3%". Aquesta xifra està molt lluny de la que va difondre la CGT: un 33% de seguiment i unes 2.000 treballadores de les 6.000 que hi ha a l'illa.

Quant a la legalitat, la federació destaca que una vaga és il·legal quan té l'objectiu d'"alterar" allò pactat "en un conveni" o "establert per 'laudo'". En aquesta línia, recorda que un dels motius de la vaga era reclamar que el mesurament dels temps de les tasques de les Kellys s'inclogués en el Conveni d'hoteleria de les Illes Balears.

Des de la federació assenyalen que els sindicats UGT i CCOO, els representants dels treballadors "democràticament elegits", han signat el conveni vigent. "Per això no han donat suport a la vaga. Se'ls està passant per damunt", critica la patronal.

Els hotelers també s'han pronunciat sobre la reivindicació del compliment de la Llei de prevenció de riscos laborals, un problema que consideren "inexistent", ja que, no tan sols hi estan "completament d'acord", sinó que recorden que "és de sentit comú" que la llei "s'ha de complir".

La Fehif també critica la CGT perquè té un "nivell d'implantació inexistent" a les empreses de les Pitiüses i persegueix l'objectiu de "cercar visibilitat", sacrificant el bé comú per interessos propis".

Així mateix, justifica que no es varen atendre les cridades dels promotors de la vaga perquè suposava "ignorar els legítims representants dels treballadors", a qui consideren que les netejadores han de plantejar les seves queixes perquè les proposin a la mesa de negociació, la qual "és el marc legal" per fer-ho.

stats