Societat 19/09/2021

Els hospitals públics de les Illes recuperaran tota l'activitat quirúrgica a l'octubre

Son Espases està al 40%; l'Hospital de Manacor, al 70%, i Son Llàtzer, al 90%

2 min
L'hospital de Son Espases durant la pandèmia.

PalmaAmb la cinquena onada ja arribant al final, els hospitals públics de les Illes Balears veuen cada vegada més a prop la tornada a una activitat quirúrgica normal. Ara com ara, els centres més petits ja han recuperat pràcticament tots els quiròfans destinats a pacients amb covid-19 durant l'onada, mentre que els grans projecten l'arribada a la normalitat a l'octubre.

El centre de referència a l'Arxipèlag, Son Espases, ara mateix ha recuperat el 40% de les cirurgies i preveu, d'aquí a un mes, poder funcionar al 100%. En el cas de Son Llàtzer, estaran al 90% a partir d'aquest dilluns i preveuen arribar al 100% a principi d'octubre, segons informen fonts de l'hospital. A Manacor, l'activitat quirúrgica és del 70% i projecten també per al mes que ve la recuperació plena.

D'altra banda, els hospitals d'Inca, el Mateu Orfila de Maó i Can Misses d'Eivissa ja han pogut reprendre l'activitat quirúrgica que va obligar a frenar el covid-19. De fet, al Mateu Orfila estan programant cirurgies per a l'horabaixa per tal d'escurçar les llistes d'espera. A Can Misses, estan en el màxim d'activitat des que es va obrir l'hospital, el 2015. Ara tenen operatius sis quiròfans i la setmana que ve n'activaran un setè. Fins ara, el màxim de quiròfans actius havien estat sis.

Cal remarcar que els centres públics de l'Arxipèlag atenen 105 pacients amb covid-19 a planta (tres més que dissabte) i 43 a l'UCI (els mateixos). Les unitats de cures intensives es mantenen en risc mitjà, amb una ocupació de llits per part de pacients greus de covid-19 del 12,61%.

Al conjunt del sistema sanitari, les Balears tenen el 4,5% dels llits totals destinats a malalts de covid-19. És la segona comunitat amb el percentatge més alt després del País Basc (que té el 6,42% d'ocupació). La taxa d'ocupació hospitalària és de 12,89 llits ocupats per cada 100.000 habitants, molt per sobre de la mitjana a l'Estat (8,03), segons el darrer informe del Ministeri de Sanitat.

stats