Societat 31/12/2021

Els hospitals públics de les Illes reben els nous equips d’endoscòpia per al cribatge del càncer de còlon

S'han invertit 882.854 euros per ampliar el programa de cribratge del càncer de còlon i recte

ARA Balears
2 min
Una de les màquines que s'estan instal·lant.

PalmaAls hospitals públics de les Balears ja s'han començat a instal·lar els primers equips d’endoscòpia digestiva per tal d’ampliar el programa de cribratge del càncer de còlon i recte. Així ho ha informat aquest divendres la Conselleria de Salut, que ha explicat que el projecte, en el qual s'han invertit 882.854 euros, pretén millorar les taxes de cobertura poblacional a tots els sectors sanitaris.

Aquests nous equips ajudaran a detectar de manera precoç el càncer o una lesió que pugui arribar a ser maligna, cosa que s’aconsegueix fent una prova per detectar sang no visible a la femta i, en cas afirmatiu, una colonoscòpia.

Cal tenir en compte que el 60% dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen quan la malaltia està en una fase avançada, però que, si es diagnostica en una etapa primerenca (estadis I o II), la taxa de supervivència global pot superar el 90%. Per això, explica Salut, és important fer aquests programes de cribratge, perquè en aquest context la majoria de les neoplàsies són diagnosticades en estadis primerencs.

Cal recordar que el Ministeri de Sanitat va establir que totes les comunitats autònomes han de tenir una cobertura del 100% de la població diana abans de l’any 2024. Per això el 2015 es va implantar el programa a les Balears, començant pel Sector Sanitari de Tramuntana i les àrees de salut de Menorca i d’Eivissa i Formentera.

Quan va començar la pandèmia, es va haver de suspendre el programa. Tot i que ara torna a estar operatiu a Mallorca i Eivissa, encara està condicionat per les onades que s'han anat produint. De fet, el mes de novembre es van reprendre les reunions entre la Direcció General de Salut Pública i el Servei de Salut per avaluar les necessitats, reorganitzar els serveis i donar impuls al programa. L’objectiu és que el 2024 el programa estigui implantat del tot.

stats