El Govern obre un telèfon per atendre dubtes sobre el coronavirus de les institucions

Les Balears estan en "fase de contenció" de l'epidèmia, segons la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez

La consellera de Salut i Consum de les Balears, Patricia Gómez, ha anunciat aquest dilluns que el Govern ha habilitat el telèfon 900101863 per atendre els dubtes de les institucions i empreses amb relació a l'epidemiologia del coronavirus. Així ho ha afirmat després de la primera reunió interinstitucional a les Illes sobre el virus, a la qual han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol; la delegada del govern espanyol, Aina Calvo; diferents consellers del Govern; el president del Parlament, Vicenç Thomàs; els consells insulars; el batle de Palma, José Hila; la FELIB, i el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull.

Gómez ha assegurat que les Illes es troben en una "fase de contenció" i, de moment, no es preveuen prendre noves mesures. "El brot d'Itàlia va suposar un abans i un després per a Espanya i s'han anat prenent les accions necessàries al mateix temps que el nombre de casos ha anat augmentant", ha assenyalat la consellera, que assegura que el seu departament està "totalment coordinat amb el Ministeri". Amb aquesta línia telefònica, ha afegit, es pretén "donar una resposta ràpida a institucions, com ara ajuntaments i escoles, i a empreses que puguin tenir dubtes sobre l'epidemiologia".

Salut confirma tres nous positius de coronavirus a les Balears

"És una malaltia controlada", ha indicat, per part seva, la presidenta del Govern, qui ha volgut transmetre un "missatge de tranquil·litat i responsabilitat" davant la repercussió a escala mundial i espanyol que està tenint el coronavirus. Armengol també ha volgut aprofitar per destacar "la importància que té el fet de tenir una bona sanitat pública" i per felicitar la feina que fa la Conselleria de Salut. La conclusió de la reunió d'aquest dilluns horabaixa ha estat "la necessitat de mantenir una coordinació" entre tots els àmbits implicats en l'epidèmia a les Balears, ha declarat.

Els ports i l'aeroport són la principal preocupació per la Conselleria de Salut ara mateix, ha admès Gómez, fet que ja han transmès al Ministeri. El que demanen, apunta la consellera, és "que les persones que arriben de zones de risc vinguin informades", principalment per saber què han de fer. En aquest sentit, ha explicat que la població està acudint de manera efectiva al telèfon 061 Salut Respon per sol·licitar informació sobre els símptomes clínics, com també per saber què fer si han estat en contacte amb una persona infectada.

Mesures per a esdeveniments esportius

La membre de l'Executiu balear ha recordat que a Balears se n'han confirmat 11 casos, xifra que representa l'1% del total d'Espanya, que se situa al voltant dels 1.000. Davant això, no es preveu iniciar accions com ara tancar escoles, però sí que s'ha creat un protocol específic per a les residències de gent gran, llocs considerats de risc per l'efecte que té la malaltia en les persones d'edat avançada. Sobre el cas de la sanitària contagiada per un pacient infectat, la consellera de Salut ha manifestat que "el risc zero no existeix".

Pel que fa als esdeveniments esportius, l'Executiu autonòmic està seguint les recomanacions del Ministeri. Segons Gómez, de moment només s'està valorant disputar a porta tancada els partits amb equips que provenen de zones de risc. D'aquesta manera, l'enfrontament entre el Mallorca i el Barça d'aquest cap de setmana no se'n veurà afectat.

El Bisbat de Menorca retira l'aigua beneïda de les esglésies per evitar contagis de coronavirus

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF