Societat 10/04/2021

El Govern reclamarà a l'Estat la prohibició del dièsel a les Balears a partir del 2025

L'Executiu presentarà la petició quan la Llei de canvi climàtic, que va aprovar dijous el Congrés, es publiqui en el BOE

ARA Balears
2 min
Vehicles circulant per la via de cintura de Palma

PalmaEl Govern reclamarà a l'Estat que es pugui prohibir l'entrada a les Balears de nous vehicles dièsel a partir de 2025 –i de benzina a partir de 2035–, tal com preveia la Llei balear de canvi climàtic i transició energètica. El Congrés va aprovar dijous la Llei de canvi climàtic i transició energètica del govern espanyol. Malgrat que la norma estatal prohibeix a partir de 2040 els vehicles de combustió interna, tant dièsel com benzina, l'article 12.4 de la llei deixa sobre la taula que les Balears i les Canàries podran "instar l'Estat a l'establiment de mesures consistents en restriccions en el seu àmbit territorial de la circulació de turismes i furgonetes". L'Executiu presentarà la petició de seguida que la Llei de canvi climàtic estatal es publiqui en el BOE, segons han assenyalat a l'ARA Balears fonts de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. D'altra banda, l'article 12.3 inclou "l'obligació dels territoris insulars d'introduir mesures per mitigar les emissions derivades de la mobilitat", ha afegit la Conselleria en una nota de premsa.

"Aquesta legislació contempla el que es va acordar en la comissió bilateral i en la mateixa llei autonòmica", diu el comunicat. L'Estat va renunciar a dur al Tribunal Constitucional la norma balear l'octubre de 2019, després d'arribar a un acord amb el Govern, que va reconèixer que havia envaït competències estatals prohibint la circulació de vehicles dièsel a les Illes. D'aquesta manera, l'Executiu assegura que manté "el calendari previst de limitació de circulació de nous vehicles de combustibles fòssils" i demanarà a l'Estat que "faci efectiva aquesta mesura, tal com marca l'article 12.4 de la llei estatal". "Entenem que sol·licitar aquesta mesura serà un pur tràmit", assegura la Conselleria.

El Govern va deixar llavors en suspens la restricció dels vehicles dièsel a partir de 2025 a l'espera que la llei estatal ho permetés el novembre de 2019. Aquesta suspensió va obrir un front a l'Executiu i va provocar les crítiques de MÉS per Mallorca i Més per Menorca. Però el projecte de la norma espanyola va obrir la porta perquè l'Estàs permetés la regulació dels vehicles a les comunitats insulars el maig del 2020, encara que sense concretar cap data. Ara bé, segons explica el 'Diario de Mallorca' aquest divendres, hi ha una rebaixa respecte de l'esborrany de la passada legislatura, que data de febrer del 2019 i contempla que les comunitats insulars puguin acordar mesures sempre amb un informe positiu del govern espanyol. Ara les comunitats s'han de limitar a sol·licitar restriccions a l'Estat, que és qui té les competències de mobilitat.

MÉS presentarà esmenes

D'altra banda, MÉS per Mallorca va anunciar dijous que Vicenç Vidal presentarà un paquet d'esmenes en el Senat a la Llei estatal de canvi climàtic, amb l'objectiu que s'equipari amb l'autonòmica, segons va anunciar el portaveu dels ecosobiranistes, Miquel ensenyat. "És un poc teba. És una llei necessària, però no ambiciosa", va indicar Ensenyat. Segons el representant de MÉS, l'article 12.4 "queda més com una declaració d'intencions". "S'haurà de veure com arriba la llei", va afegir.

stats