Economia 18/06/2019

El govern espanyol estudiarà la constitucionalitat de restringir el dièsel a les Balears a partir del 2025

El conseller Marc Pons ha afirmat que la llei és molt "sòlida" i que "tindrem l'oportunitat de posar damunt de la taula els arguments per defensar-la"

K. O.
2 min
Els dièsel, en caiguda lliure: només representa el 38% dels cotxes nous

PalmaEl govern espanyol ha decidit estudiar la constitucionalitat de la Llei de canvi climàtic balear perquè preveu la prohibició de l'accés de vehicles dièsel a les Illes a partir del 2025 i de benzina el 2035. La decisió s'ha pres en la comissió bilateral de cooperació entre l'Estat i les Balears, on s'ha acordat que s'establirà un període de nou mesos de negociacions per resoldre les diferències entre els dos executius. En aquest sentit, el conseller en funcions de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, s'ha mostrat molt segur afirmant que la llei és molt "madura" i "sòlida" i que "tindrem l'oportunitat de posar damunt de la taula els arguments per defensar-la".

Pons també ha assegurat que les lleis que suposen una "innovació" i "un pas cap endavant" generen algun tipus de recel a ulls dels alts funcionaris del govern espanyol. A més, ha recordat que aquest és un procés que ja es va seguir amb la Llei d'habitatge de la Comunitat, perquè l'Estat dubtava de l'apartat que obliga els grans tenidors a cedir a l'Administració pisos buits. Tot i això, el conseller ha manifestat que "ho vàrem saber resoldre".

Cal tenir present que la llei va més enllà de la prohibició del dièsel, perquè també preveu que es prohibeixi l'entrada de nous vehicles de benzina a partir del 2035. Però tant els de dièsel com els vehicles de benzina que hagin accedit a les Balears abans del 2025 i el 2035, respectivament, podran circular-hi fins al 2050, data prevista per assolir un parc mòbil descarbonitzat al 100%. D'altra banda, les empreses de lloguer estan obligades a incloure de manera progressiva vehicles elèctrics o no contaminants a partir del 2020 fins a arribar al 100% de la flota el 2035.

A més, les Illes han registrat durant els tres primers mesos de l'any unes vendes de 8.355 cotxes davant els 11.399 comercialitzats el mateix període de l'any passat, una caiguda del 26% que, a més, deixa ben clara la tendència a la baixa dels vehicles amb motor dièsel

stats