Economia 11/02/2020

L'Estat autoritza a les Illes la prohibició del dièsel a partir del 2025

L'esborrany de la llei de canvi climàtic del govern espanyol legitima aquesta mesura

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaEl govern espanyol ha acceptat de manera provisional que les Balears prohibeixin la venda de vehicles dièsel a partir del 2025, segons ha avançat Diario de Mallorca. L'executiu de Pedro Sánchez dona llum verda a una de les fites de la normativa autonòmica que estava a l'espera que l'Estat garantís aquesta mesura.

D'aquesta manera, i segons informa Diario de Mallorca, en l'esborrany de la llei de canvi climàtic i transició energètica del govern espanyol es legitima les comunitats autònomes insulars a "acordar les mesures de promoció de mobilitat neta, coherents amb la normativa comunitària sobre comercialització de vehicles, per a arribar als fins prevists en aquesta llei".

El Govern va aprovar la Llei de canvi climàtic i transició energètica el febrer del 2019, la qual, entre altres mesures, incloïa la prohibició de l'entrada de nous vehicles dièsel a les Balears a partir del 2025. La llei, però, va més enllà de la prohibició del dièsel, també preveu que es prohibeixi l'entrada de nous vehicles de benzina a partir del 2035. Però tant els dièsel com els vehicles de benzina que hagin accedit a les Balears abans del 2025 i el 2035 podran circular fins l'any 2050, data prevista per assolir un parc mòbil descarbonitzat al 100%.

El passat mes de juny, el govern espanyol va anunciar que havia decidit estudiar la constitucionalitat de la Llei de canvi climàtic balear i que s'establiria un període de nou mesos de negociacions per resoldre les diferències entre els dos executius. El govern estatal també va renunciar a dur al Tribunal Constitucional l'article de la Llei de canvi climàtic de les Balears que prohibia el dièsel a partir del 2025. La ministra de Transició Ecològica i el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, varen acordar que no s'impugnaria la llei.

Així, la restricció a les Balears dels vehicles dièsel a partir del 2025 quedava en suspens fins que ho permetés la llei espanyola de canvi climàtic del govern de Sánchez. Ara, amb aquest esborrany de la llei, es fa el primer pas perquè l'autorització de la prohibició es faci efectiva de manera definitiva.

stats