Societat 24/03/2021

El Govern tancarà l'Arxipèlag, però permetrà els viatges entre illes per Setmana Santa

Salut prepara un dispositiu per fer tests d'antígens a la tornada per a aquells viatgers que ho vulguin

3 min
Aeroport de Palma

PalmaEl Govern tancarà perimetralment la Comunitat Autònoma per Setmana Santa, però es podran fer viatges entre illes, segons ha informat la consellera de Salut, Patricia Gómez, aquest dimarts després de la Mesa de diàleg amb els sindicats i les patronals. Aquesta nova restricció entrarà en vigor el 26 de març i es mantindrà fins l'11 d'abril i encara que es permetrà aquesta mobilitat entre les illes, Gómez ha recomanat "reduir-la al mínim" i ha anunciat un dispositiu per fer tests d'antígens a la tornada per a aquells viatgers que ho vulguin.

Una altra mesura que ha confirmat avui el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, és el tancament dels interiors dels bars i els restaurants de Mallorca, tal com ja va transcendir dilluns. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que "el risc de contagis en espais tancats es multiplica i més en un període extraordinari com aquest, en què la mobilitat es pot multiplicar". Els hotels també tindran restriccions específiques per a aquestes dades, que són el tancament del servei de bars a les 17 h i els sopars fins a les 22 h com a màxim. Aquesta mesura també s'aplicarà als hotels d'Eivissa. D'altra banda, Negueruela ha assegurat que s'intensificaran els controls en tots els sectors.

Aquestes noves mesures, que pretenen aturar l'increment dels contagis de coronavirus, s'aprovaran dimecres en Consell de Govern i estaran en vigor del 26 de març a l'11 d'abril. Pel que fa a la mobilitat, la proposta que l'Executiu ha duit al debat amb els consells insulars, patronals i sindicats era prohibir també els vols entre les quatre illes per Pasqua, però finalment s'ha acordat no adoptar aquesta restricció "perquè les condicions epidemiològiques ho permeten", ha defensat el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela. "Hem optat per una fórmula com la d'altres comunitats: una decisió comuna per al conjunt de l'autonomia", ha afegit. A més, Gómez ha afegit que la presència del virus ara és "similar" a tot l'Arxipèlag.

Cal dir que la decisió de perimetrar la Comunitat en el seu conjunt no genera canvis importants, ja que, malgrat que les Illes estiguessin obertes, totes les comunitats autònomes de l'Estat estaran tancades per les festes. Sí que podran tornar els residents illencs que viuen temporalment a la Península, i Salut recomana que es facin la prova PCR en origen per evitar l'entrada de persones infectades. Si no du la PCR negativa, es farà el test d'antígens a l'aeroport o una PCR ja a l'illa abans que passin 72 hores, tal com es va fer per Nadal.

83% de variant britànica

La consellera de Salut ha dit que "ens preocupa especialment la situació a Mallorca, on ha incrementat la incidència un 50% en una setmana". Al conjunt de la Comunitat, aquesta setmana s'han notificat 100 contagis més que l'anterior, i d'aquests, 91 s'han localitzat a Mallorca. Actualment, la incidència acumulada a 14 dies a les Illes, que augmenta lentament des de fa set dies, se situa en els 47 casos per 100.000 habitants. La incidència a set dies és proporcionalment més alta —de 28 casos per 100.000 persones—, la qual cosa significa que la tendència durant els pròxims dies també serà d'augment.

A més, la variant britànica continua augmentant a les Balears i ja és responsable del 83% dels casos que es detecten, ha informat Gómez, amb les darreres informacions del Servei de microbiologia de l'hospital de Son Espases. En aquest sentit, el portaveu de la Conselleria, Javier Arranz, ha afirmat aquest dimarts dematí que aquesta mutació està provocant més infeccions en nuclis familiars. Alguns dels brots que es rastregen aquests dies són de més de quinze persones i es concentren principalment a Inca i Sóller.

stats