Societat 23/03/2021

Salut troba els brots més grans de coronavirus a Inca i Sóller

Javier Arranz assegura que la variant britànica està provocant més contagis dins els nuclis familiars

3 min
Una sanitària a l'hospital de Son Espases.

PalmaEls equips de rastreig de la Conselleria de Salut ha detectat els brots més importants de coronavirus dels darreres dies a Inca i a Sóller. Alguns d'ells estan vinculats a l'àmbit de l'esport, però les infeccions no s'han produït durant l'activitat, sinó per les relacions socials entre els esportistes, segons ha afirmat el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, aquest dimarts en roda de premsa. A més, alguns d'aquests brots són de més de quinze persones, la majoria de les quals estan infectades amb la variant britànica. De fet, el portaveu ha assegurat que aquesta variant provoca més contagis entre persones d'un mateix nucli familiar. "Té una major transmissibilitat entre els contactes estrets. Abans era més difícil trobar contagis entre grups familiars i des de fa ja un temps veim que això ha variat", ha assenyalat.

Pel que fa a la presència del virus a l'Arxipèlag, Arranz ha dit que es troben en una situació "d'estabilitat i lleuger augment dels contagis". Així ho mostra la incidència acumulada a 14 dies, que augmenta lentament des de fa set dies, i actualment se situa en els 47 casos per 100.000 habitants. La incidència a set dies és proporcionalment més alta —de 28 casos per 100.000 persones—, la qual cosa significa que la tendència durant els pròxims dies també serà d'augment. Aquest increment és especialment notable a Mallorca (49 casos les darreres dues setmanes i 30 casos la darrera setmana) i a Menorca (20 casos a 14 dies i 17 casos a 7 dies). En canvi, a Eivissa la tendència és descendent: mentre que l'índex a dues setmanes és de 24 contagis, el d'una setmana és només de vuit. En darrer lloc, Formentera té una IA14 de 24 infeccions i una IA7 de 16, però cal dir que com que té una població petita, aquests valors són molt variables.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Encara que hi hagi aquest increment d'incidències, Arranz ha afirmat que tenen "certa tranquil·litat" perquè la majoria estan associats a brots que estan controlats. Amb tot, ha advertit que en altres ocasions aquests brots "han estat el preludi d'una transmissió comunitària generalitzada". Javier Arranz ha assegurat que no estan tan preocupats per l'augment de contagis com per prendre les mesures de prevenció adequades. "Estic preocupat per què hauríem de fer en aquests moments per prevenir el que ja hem viscut en altres moments", ha precisat.

En aquest sentit, el metge de família ha recordat que "els casos es poden disparar de forma exponencial quan pujam dels 5 per 100.000 persones", i és per aquest motiu que "hem de tenir les mesures adequades per Setmana Santa, per evitar que dues setmanes després estiguem a 200 casos per 100.000 habitants". Sobretot, tenint en compte que el factor de la variant britànica ja provoca més del 76% dels casos de coronavirus que es detecten a les Illes. Arranz ha defensat que les Balears no han viscut el desbordament que va patir el sud d'Anglaterra quan es va detectar aquesta mutació "perquè teníem restriccions i estàvem preparats". Pel que fa a una possible quarta onada, ha dit que "segurament vindrà", però que "esperem que aparegui com un petit increment o que tardi a arribar".

Sis morts més

La Conselleria de Salut ha notificat sis morts més per coronavirus en 24 hores a les Balears. Cal dir que no són defuncions que tinguessin lloc ahir, sinó anteriors però validades aquest dimarts. Amb aquestes noves dades, són 774 els illencs que han perdut la vida a causa del virus des de l'inici de la pandèmia. Pel que fa als nous contagis, s'han detectat 34 persones positives entre les 2.677 proves diagnòstiques fetes. D'aquestes proves, 31 s'han trobat a Mallorca, una a Eivissa i dues a Menorca. La taxa de positivitat és del 1,27%.

Als hospitals continuen davallant els ingressos a l'UCI i avui hi ha 25 pacients crítics a l'UCI (dos menys que ahir). A planta, hi ha un lleuger augment de nou pacients més que ahir, que eleven a 63 les persones amb covid-19 hospitalitzades. Els casos actius entre professionals sanitaris es mantenen baixos: un total de 15 infectats i 64 persones en quarantena, sigui per contacte estret o per contagi confirmat. Finalment, a les residències de gent gran, no hi ha cap usuari actiu i només set professionals contagiats.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats