Societat 08/03/2021

Lucía Moreno Sancho: "Quan rastreges surt tota la precarietat"

3 min
Lucía Moreno Sancho a la Central covid-19 de Palma.

PalmaLucía Moreno Sancho infermera i coordinadora del rastreig a la central covid-19 de Palma. Allà, gairebé 300 persones estudien els contractes estrets d'un cas positiu per tal d'aturar les cadenes de contagi i, així, frenar l'expansió del virus. Dins aquest equip, hi ha les Unitats voltants d'atenció al covid-19 (UVAC), les unitats covid-19 exprés i metges reguladors. També fa feina l'equip d'Educovid que s'encarrega d'estudiar els casos dins el sistema educatiu, i un equip de vulnerables que assumeix les institucions com residències o centres de menors.

Quants casos positius esteu rastrejant ara com ara?

Uns 45 casos i 97 casos estrets per dia. Aquestes xifres ens permeten col·laborar donant cites per la vacunació contra el covid-19.

Quin ha estat el moment més crític?

Desembre. És molt fort començar el dia dient: 'Avui tenim 1.000 casos pendents per rastrejar'. A la central tenim la capacitat de fer 450 casos per dia, però si hi ha dies que partim de 520, vas acumulant el retard. Va ser molt dur.

Precisament per Nadal, es va denunciar a xarxes socials que s'estaven rastrejant fins a vint contactes estrets per un positiu. Són casos aïllats?

Sí. Perquè la gent que es passa molt, crida l'atenció. Però d'ençà que ha començat la pandèmia fins ara, de mitjana tenim entre tres i quatre contactes estrets per cada cas. N'hi ha qui en té 30, però no és la tendència general.

Com és la tasca de rastreig?

Consisteix bàsicament a fer un estudi dels contactes estrets d'un cas positiu. Fem entrevistes a cada persona contagiada per demanar-li qui són les persones convivents, quins contactes de tipus socials ha tingut o si estem dins l'àmbit educatiu, estudiam els casos estrets a l'escola. En l'àmbit laboral, ens posam en contacte amb el servei de prevenció de cada empresa, que són els que ens passen el llistat. És molt important fer aquesta tasca amb rigor. Ha de quedar molt clar que necessitam que es prengui el seu temps i faci un esforç de memòria. I ja tenim entrenament i trucs per arribar al màxim detall.

Feu més d'una telefonada?

Sí. A la primera telefonada no ho diem tot: revisam com està la persona, la tranquil·litzam, analitzam en quines condicions té el seu habitatge. És important transmetre que nosaltres no fiscalitzam: volem que estiguin bé i aturar la infecció. No és una feina que es pugui fer ràpida. Les telefonades duren entre 15 i 45 minuts depenent de la complexitat del cas.

Us heu trobat amb moltes persones en situació social vulnerable?

Quan rastreges surt tota la precarietat. Surt tota la situació, per exemple, de les persones migrants. Per això miram en lupa si detectam un edifici amb més incidència del virus. Hem de veure en quines condicions estan les famílies, quanta gent hi ha dins una casa, si tenen algú que els pugui dur el menjar. Perquè hi ha qui no menja si no surt a fer feina sigui com sigui. Llavors, també et planteges si és necessari traslladar-los a un hotel pont.

Com és la resposta de la gent, en general?

En general col·laboren. Pels contactes estrets familiars no hi ha problema. Quan xerram de l'àmbit laboral normalment tampoc. És a escala social que de vegades sap greu dir als teus amics que han de fer quarantena. Però que ens diguin que no volen col·laborar, han estat molt poquetes.

L'equip que teniu és prou gran?

Sí, està bé. Tenim una mitjana d'entre 27 i 30 casos per professional sanitari o rastrejador associat. Menorca sempre ha estat autosuficient. Nosaltres hem ajudat molt a Eivissa, que han arrossegat el pic de contagis fins finals de gener. I ens han derivat molts de casos per rastrejar-los des d'aquí.

Quan dones per tancat un brot?

Quan no ens queda ja cap contacte estret per estudiar. És molt important aquest estudi de brots perquè significa acotar cadenes de transmissió. Perquè partim amb tres casos, però després en surten tres més, i al cap de dos dies, encara més. Fins que aconsegueixes que tota la cadena cap endarrere s'atura. Aquesta eina va molt bé per saber si en un lloc en concret les infeccions estan associades a brots o dissociats. Si són arran d'un brot, tens la situació controlada.

stats