Societat 04/11/2021

El Govern prepara nous projectes per millorar les competències en català dels sanitaris

Armengol assegura que el problema per tenir sanitaris "no és l'idioma, sinó la política d'alguns que acomiadaven"

2 min
Sanitaris de Son Espases durant la pandèmia de covid-19.

PalmaLa Conselleria de Salut està preparant, juntament amb la Direcció General de Política Lingüística del Govern, nous projectes per facilitar l'aprenentatge del català en l'àmbit sanitari, segons ha afirmat la consellera Patrícia Gómez aquest dijous en declaracions als mitjans. Són iniciatives dirigides a fomentar cursos específics de llenguatge mèdic en català, diccionaris específics i pàgines web que ajuden a traduir termes de l'àmbit sanitari. "Plantejam diverses mesures que ens ajudaran a tots", ha assegurat Gómez, qui ha afegit que la llengua "és una fortalesa" i no un handicap.

Per part seva, la presidenta de l'Executiu illenc, Francina Armengol, ha defensat que "el problema de les Balears per tenir personal sanitari no és l'idioma, sinó la política d'alguns que acomiadaven". "D'ençà que nosaltres hi som, s'incorporen", ha ressaltat Armengol, qui ha afegit que "és evident que la llengua no crea cap problemàtica". A més, ha subratllat que "és lògic que s'hagin de complir els drets lingüístics dels ciutadans", alhora que s'ha de donar facilitat als professionals perquè aprenguin la llengua pròpia.

La consellera i la presidenta han fet aquestes declaracions a Son Espases, on s'han incorporat 351 infermeres amb plaça fixa després d'haver guanyat les oposicions. Al conjunt de l'Arxipèlag, han obtingut plaça 1.119 professionals d'aquesta especialitat. En aquest punt, la cap de l'Executiu ha admès que "la interinitat encara és massa exagerada" a la Comunitat Autònoma i ha assegurat que la línia de treball serà abaixar-la cada vegada més. "Quan vàrem entrar, feia vuit anys que no es feien oposicions dins el sistema sanitari públic i el 2018 vàrem treure la major convocatòria a les Illes, 5.000 places", ha afegit.

Reclams de l'OCB

El president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Josep de Luis, s'ha reunit amb la consellera de Salut per transmetre-li que "no s'estan garantint plenament els drets lingüístics" dels ciutadans i per proposar-li mesures per revertir aquesta situació i evitar situacions de discriminació. Segons ha explicat l'entitat en un comunicat, De Luis ha posat èmfasi en el fet que "no es garanteixen els drets als treballadors sanitaris, atès que manquen assessors lingüístics", i en altres qüestions, com que "molta cartelleria està en castellà i programes informàtics interns de l'IB-Salut també estan en castellà".

D'altra banda, en la trobada, el representant de l'entitat ha demanat que s'aplicàs correctament la Llei de funció pública i només es contracti personal sense els requisits lingüístics "en aquells casos en què concorri una insuficiència acreditada de professionals capacitats lingüísticament en una categoria determinada que impedeixi una prestació professional adequada". En aquest sentit, ha defensat la proposta de l'STEI d'establir un sistema semblant al que es fa servir a Educació: una llista de persones excloses per no acreditar el requisit a la qual es podrà recórrer només en cas d'exhaurir-se la llista de persones admeses.

stats