Societat 21/10/2021

El Govern impulsa un decret per frenar l'increment "indiscriminat" del consum energètic

La norma vol establir obligacions perquè els grans consumidors necessitin una autorització per ampliar la potència de consum i perquè incorporin energies renovables

ARA Balears
1 min
La central termoelèctrica de Cas Tresorer, a Palma.

PalmaEl Govern ha presentat aquest dijous al Consell Balear del Clima les bases d'un nou decret amb el qual l'Executiu pretén frenar l'increment "indiscriminat" del consum energètic. La norma vol establir obligacions perquè els grans consumidors necessitin una autorització per ampliar la potència de consum i perquè incorporin energies renovables i bateries, a més de plans de gestió energètica.

"Els que consumeixen més energia han de fer més esforços per millorar la seva eficiència energètica, reduir el consum i incorporar renovables", ha dit el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes. Per això, ha afegit, "donam incentius i facilitats per a la rehabilitació energètica d'edificis existents".

Les administracions públiques "hem de ser exemple de la màxima eficiència possible en els nostres edificis i enllumenat", ha continuat el vicepresident, i ha assenyalat que el decret introdueix la figura del gestor energètic i les auditories energètiques.

A més, la norma estableix que s'assoleixi el màxim nivell de certificació a tots els edificis l'any 2030 i la màxima eficiència en la il·luminació interior abans de 2025.

"Amb aquest decret, que ja ha passat per consulta prèvia i aviat sortirà a exposició pública, s'estableix també el procediment per regular els certificats d'eficiència energètica dels edificis i l'obligació de disposar del certificat abans de la llicència d'obres", ha afegit el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava.

stats