Societat 12/02/2021

El Govern només prioritzarà la vacunació del 17% de cuidadors de grans dependents

Salut ha demanat al govern espanyol poder immunitzar personal de curs no professional, però la Moncloa ha rebutjat la petició

4 min
Patrícia Díaz passeja amb Juan Carlos, la persona que cuida a temps complet des de fa cinc mesos.

PalmaDes de les nou del matí fins que acaba el dia, Patrícia Díaz cuida Juan Carlos, que té 49 anys i és tetraplègic. Necessita ajuda per a totes les rutines del dia a dia. “Però és molt bo de dur”, diu Díaz mentre el passeja a la vora de la mar, al barri palmesà del Molinar. Ho fan cada dia: una caminada al matí i una altra a l’horabaixa. Díaz treballa en règim d’interna en aquesta casa des de fa cinc mesos. Fa feina sis dies a la setmana i en descansa un. Li ho fa tot: els àpats, la higiene personal i la neteja de la casa.

Com a persona amb gran dependència, Juan Carlos forma part del col·lectiu que Salut ha començat a vacunar contra el coronavirus aquesta setmana. La previsió és immunitzar-ne prop de 4.500. Patrícia és qui més hores passa devora Juan Carlos, però per ara no la vacunaran, perquè l’Estratègia del Ministeri de Sanitat només preveu vacunar un cuidador per cada dependent, i ha de ser professional. Aquesta decisió ha deixat fora la gran majoria de cuidadores –són sobretot dones– que tenen cura de persones dependents.

La Conselleria d’Afers Socials té constància de 5.314 cuidadors no professionals i de 900 de professionals a les Illes. Això vol dir que, per ara, només el 17% del total rebran les dosis. I aquesta és una previsió optimista, perquè hi ha dependents que tenen més d’un cuidador. A més, cal tenir en compte que aquest és un sector amb moltes persones que treballen en situació irregular que no s’han comptat.

Perill de contagi

La Conselleria de Salut ha demanat al Ministeri poder immunitzar un cuidador, sigui o no professional, per cada persona atesa. Però el govern espanyol ho ha denegat, per ara. La consellera, Patricia Gómez, qualificà la decisió com una “debilitat” de l’estratègia de vacunació. El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, s’expressà en el mateix sentit i remarcà que les persones que cuiden “són els grans vectors de contagi” dels dependents.

Per la seva banda, la consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, defensa que els cuidadors no professionals “haurien d’haver estat un dels col·lectius prioritaris dins aquesta fase”, perquè són les persones que assumeixen la majoria d’hores de cura. Aclareix que immunitzar els professionals, que sobretot estan en els centres de dia, és fonamental, però recorda que el cuidador principal és qui s’encarrega de fer les activitats de la vida quotidiana: “li canvia bolquers, li dona el dinar, el renta... I si aquesta persona emmalaltís, generaria un problema a tota la família”.

“Seria just que ens vacunassin, a les persones que cuidam, perquè estam en risc constant. Cada dia”, opina Patrícia Díaz, que va arribar d’Hondures a Mallorca fa tres anys i mig i sempre ha exercit de cuidadora. Defensa que la seva prioritat és la persona que cuida i, “encara que em dolgui, limit les meves relacions per evitar el contagi”, continua. “Don gràcies a Déu que estic preparada psicològicament, però és una feina estressant i la pandèmia ha estat molt difícil perquè estàs tancada”, continua Díaz. La vacuna –assegura– li permetria estar més tranquil·la.

Lucía –nom fictici– pensa el mateix. Cuida des de fa un any una dona de 90 amb un alzhèimer avançat que necessita suport per a tot. “Que no ens vacunin a les cuidadores no em sembla ni just ni correcte”, diu contundent. Ella fa una hora de trajecte en bus cada dia per anar a la feina. “No feim res si la vacunam a ella i jo estic en contacte amb altres persones en el transport públic i constantment entrant i sortint de la casa”, explica. El contacte físic amb qui cuida és constant. “Té episodis de pèrdua propis d’aquesta malaltia. Potser li poses el plat davant i no sap per a què serveix la cullera. O oblida com orinar, com fer-se netes les dents”, conta.

Lucía és de Cuba i va migrar a Mallorca fa un any i set mesos. Ha exercit de cuidadora per primera vegada a l’illa, mentre lluita per homologar el seu títol de farmacèutica. Quan la varen contractar, hi anava cada dia, però d’ençà que es va declarar la pandèmia li varen reduir el contracte i això la fa patir econòmicament. Confessa que la seva vida “està totalment limitada”, perquè ha de cuidar la seva salut, la salut de la senyora de qui té cura i la seva feina.

Els familiars, també

L’associació de persones cuidadores Mans a les Mans ha enviat una carta a la Conselleria de Salut i a la Direcció General de Dependència perquè instin el Ministeri de Sanitat a prioritzar-los dins el calendari de vacunació: tant aquells que cuiden en règim d’assalariats com els familiars.

“Els professionals no hi són les 24h, nosaltres sí. I si no estàs vacunat, el risc és més alt”, argumenta Apol·lònia Serra, que forma part de la junta directiva de l’associació. Planteja el mateix problema que Santiago: “El cuidador principal, que normalment és un familiar, es pot posar malalt. I llavors, què feim? De vegades només tenim una persona a la família que se’n pot fer càrrec”.

stats