Societat 09/12/2021

El Govern culmina l'expropiació de 16 habitatges de grans tenidors per a lloguer social

L'Executiu també ha comprat sis pisos de bancs i fons d'inversió mitjançant el dret de tanteig i retracte

2 min
Habitatges del centre de Palma.

PalmaEl Govern ha finalitzat l'expedient per expropiar temporalment 16 habitatges de grans tenidors –tres a Mallorca, vuit a Menorca i cinc a Eivissa– i destinar-los a lloguer social durant set anys, segons ha informat aquest dijous el director general d'Habitatge, Eduard Robsy, en roda de premsa. A més, el parc públic d'habitatges també incorporarà sis pisos de bancs i fons d'inversió que l'Executiu ha comprat mitjançant el dret de tanteig i retracte –a Palma, Inca i Calvià. Robsy ha destacat que és la primera vegada que es culmina un procés com aquest a l'estat espanyol, el qual "posa per davant la funció social de l'habitatge".

Segons Robsy, el principal objectiu era aconseguir que aquests habitatges deixassin d'estar buits, encara que l'expedient inicial, que es va encetar pel març, era de 56 pisos i el Govern incorpora menys de la meitat. Del total, els bancs i els fons d'inversió han venut o llogat 21 habitatges i 13 han quedat fora de l'expedient per no complir el requisit d'estar desocupats durant dos anys. Sobre això, el director general ha recordat que, amb l'expropiació temporal d'habitatges, el Govern també pretenia incentivar perquè els grans tenidors col·locassin els pisos desocupats en el mercat.

Quant a les compensacions econòmiques que rebran els bancs i els fons d'inversió pels pisos expropiats, Robsy ha indicat que es pagaran 371.448 euros en total, encara que aquest import no inclou les obres de rehabilitació que ha de fer l'Ibavi abans de destinar-los a lloguer social, i que tindran un cost d'uns 168.000 euros. Això suposa una mitjana anual de 23.215 euros i mensual de 276 euros per habitatge.

Ara bé, els grans tenidors no han facilitat la feina del Govern per expropiar temporalment els habitatges i Robsy ha parlat d'"actuació coordinada" de bancs i fons d'inversió, els quals varen recórrer a advocats de renom, encara que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha desestimat les peticions de suspensió cautelar del procediment d'expropiació. Segons el director general, els grans propietaris "han entès que no poden negar la funció social de l'habitatge i tenir pisos buits de manera indefinida". De moment, l'Executiu ha iniciat més de vint expedients sancionadors, encara que només sis han acabat en multa per un import superior a 50.000 euros. D'altra banda, Robsy no descarta que es comenci un altre expedient d'expropiació, ja que el Govern tenia fins a dos milions d'euros per a aquesta mesura.

stats