Societat 17/03/2021

El Govern comprarà 11 dels 56 habitatges que havia d'expropiar

Els propietaris han oferit a l'Executiu set pisos perquè els adquireixi per dret de tanteig i retracte, i els altres quatre a un preu "raonable"

2 min
El Govern té un llistat de 800 habitatges de grans tenidors que fa dos anys que estan buits

El Govern comprarà 11 dels 56 habitatges que havia d'expropiar temporalment a grans tenidors perquè els propietaris els hi han oferit. El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha anunciat aquest dimecres en una comissió al Parlament que diversos bancs han oferit a l'Executiu que compri set pisos mitjançant el dret de tanteig i retracte que inclou el Decret de mesures urgents en matèria d'habitatge, en vigor des del febrer del 2020. Els quatre restants corresponen a una oferta feta per la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) a un preu "més que raonable", segons ha apuntat Marí.

"El Govern té pressupost i els comprarà", ha comentat el conseller, qui ha afegit que l'oferta dels propietaris és conseqüència de l'aplicació de la Llei d'habitatge. També ha assenyalat que els pisos els rehabilitarà la Conselleria perquè es puguin posar a disposició de famílies vulnerables. Marí ha respost a Vox que l'expropiació d'habitatges no "espantarà ningú" perquè els inversors "no són curts", i ha defensat que no pot ser que hi hagi pisos buits quan molta gent no té on viure.

Cal recordar que l'expropiació d'habitatges buits de grans tenidors anunciada pel Govern va escandalitzar la dreta mediàtica i política, que no va escatimar qualificatius per criticar-la. El PP, l'ABC i 13 TV han coincidit fent referència a la Veneçuela d'Hugo Chávez, encara que El Mundo, La Razón, Antena 3, Ciutadans i Vox també han carregat contra aquesta mesura, que forma part de la Llei d'habitatge –aprovada l'estiu de 2018–.

El procés d'expropiació de pisos que són de bancs i societats immobiliàries pretén fer-lo durant un termini de set anys i a canvi d'una compensació d'1,8 milions d'euros amb l'objectiu que l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) els llogui a famílies vulnerables durant aquest temps.

stats