Societat 25/06/2020

El Govern instal·la càmeres amb reconeixement d'imatges per controlar l'aforament de la platja de Ciutat Jardí

L'Ibitec prova aquest sistema, que oferirà a tots els ajuntaments i que, segons la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, "garanteix la total privacitat"

Enric Borràs
2 min
Una de les càmeres de vídeo instal·lades ja als fanals de la platja palmesana de Ciutat Jardí.

PalmaEl Govern balear ha instal·lat dues càmeres de vídeo amb tecnologia de reconeixement d'imatges a la platja de Ciutat Jardí de Palma, segons fonts de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització. Els pròxims dies n'instal·larà cinc més en el marc d'un projecte pilot de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (Ibitec) per controlar automàticament l'aforament de les platges i vigilar que s'hi pugui mantenir la distància social exigida a causa del coronavirus.

Les càmeres estan equipades amb el maquinari i el programari necessaris per saber quantes persones hi ha a les imatges que capten, de manera que permeten comprovar en temps real si en cap moment hi ha més gent que la permesa a cada espai. En cas que fos així, se n'alertaria la policia local del municipi en qüestió, el Consell insular i el Govern, perquè puguin prendre les mesures corresponents. A Barcelona ja es fa servir un sistema de videosensors semblant.

La Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, a la qual està adscrita l'Ibitec, afirma que aquest sistema "garanteix la total privacitat" dels ciutadans perquè en cap moment no s'envien enlloc les imatges enregistrades. Les càmeres processen la informació i determinen quanta gent hi ha a la zona, i només trameten les xifres d'ocupació. El programari de reconeixement permet saber quantes persones hi ha, però no qui són, no és software de reconeixement facial, segons es desprèn de la informació que ha fet pública la Conselleria.

Simulació de la interfície que mostrarà a les autoritats la densitat d'ocupació de la platja de Ciutat Jardí.

La Conselleria preveu activar una web a la qual els ciutadans podran consultar com està de plena cada platja abans d'anar-hi. Al capdamunt d'aquest paràgraf podeu veure una simulació de la informació que mostrarà el sistema, en aquest cas sobre la platja de Ciutat Jardí. Aquesta prova pilot ha de servir per comprovar com funciona el sistema que, una vegada revisat, l'Ibitec posarà a disposició de tots els ajuntaments de les Balears que també vulguin emprar-lo.

Les dades s'envien a través de la xarxa d'internet de les coses IoTIB, basada en la tecnologia sense fils LoRaWAN. La xarxa IoTIB encara és en procés de desplegament però ja funciona i té 24 estacions base a Mallorca i 4 a Menorca, amb un abast de fins a 15 quilòmetres en entorns rurals i dos en entorns urbans. Així, pot funcionar també on no hi ha cobertura d'internet. Durant aquest estiu es preveu que s'acabin d'instal·lar les 46 estacions que tindrà la xarxa, que també arribarà a les Pitiüses.

stats